Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Klart i dag: Lagkravet på sommardäck skjuts upp

Tillåtet att köra vidare längre på dubbdäcken

Större
Stäng
  • Däckmekanikern börjar med att kratsa och ”spetta” ur resterna av låshylsan.
  • Dubbdäck är framför allt fördelaktigt vid körning på is.
    Dubbdäck är framför allt fördelaktigt vid körning på is.
  • Däckmekanikern börjar med att kratsa och ”spetta” ur resterna av låshylsan.
  • Dubbdäck är framför allt fördelaktigt vid körning på is.
  • Däckmekanikern börjar med att kratsa och ”spetta” ur resterna av låshylsan.
  • Dubbdäck är framför allt fördelaktigt vid körning på is.

I år kan du köra ända till 30 april med dubbdäck utan att riskera böter.
Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck i år.
Anledningen är att både däckverkstäder och bilister är drabbade av coronakrisen.

Som BytBil kunde berätta redan förra veckan kommer lagkravet bytet från dubbdäck till sommardäck att skjutas upp två veckor. Nu är beslutet officiellt hos Transportstyrelsen.

Undantaget innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020.

Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation. Detta för att riskgrupper inte ska riskera att utsättas för smitta. Men även för att undvika att fordonsägare riskerar att köra olagligt på grund av begränsad bemanning på verkstäderna.

– Fordonsägare får nu längre tid på sig att hinna byta till sommardäck. Men vi uppmanar fordonsägare som kan byta däck i tid före den 15 april att också göra det. Detta för att undvika rusning till verkstäderna i slutet av månaden, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen kan utifrån särskilda skäl i fordonsförordningen medge undantag från dubbdäcksförbudet. Beslutet att tillfälligt tillåta dubbdäck till och med den 30 april 2020 gäller alla fordon, alltså både lätta och tunga fordon. Beslutet gäller enbart för år 2020. Den som kör på dubbfria däck kan köra även efter 30 april, då de däcken inte är olagliga någon att köra med sommartid, dock är sommardäck säkrare i varmt väglag.

Motorbranschens Riksförbund, MRF och Däckbranschen arbetar dock för att undantaget ska bli permanent.

– Den Corona-kris som vi nu är inne i, visar tydligare än annars att 14 dagar är för kort tid att skifta däck på i storleksordningen 2 miljoner bilar. Därför hemställde DRF och MRF i en gemensam skrivelse till Transportstyrelsen om att få tiden förlängd. Vi hoppas nu att den tillfälliga ordning som nu införs ska komma att bli beständig d v s att vi får en månad på oss att skifta dubbdäck till sommardäck, säger Fredrik Ardenfors, DRF och Tommy Letzén, MRF i en gemensam kommentar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com