Redaktionen tipsar

Kathy – en udda samlare av McLaren

"Jag låter bilarna bestämma vilken jag ska köra"

En medelålders kvinna långt ute i Colorados landsbygd. Kathy Cargill skiljer sig ganska mycket från andra samlare av exklusiva bilar.
– Det låter kanske knäppt, men jag låter bilarna bestämma vilken som jag ska köra, säger hon.
Här är hennes fyra dyrbara McLarens.

Kathy Cargill är inte den vanliga skrytsamma bilsamlaren som man får se på Youtube eller sociala medier. Faktum är att om hon inte hade gjort sin senaste beställning – en McLaren Senna – så hade hon troligen fortsatt att vara en anonym kvinna från en liten by i Colorados bergtrakter.
Men marknadsavdelningen på den brittiska biltillverkaren började bli nyfikna på Kathy när de såg att hon redan hade tre McLaren. Två exemplar av McLaren 570S och en 720S Azores Orange.
Så ett tv-team på uppdrag av McLaren beslöt sig att göra ett hembesök och här är resultatet – en video där Kathy pratar om sitt högst personliga förhållande till sina fyra dyrgripar:
– Det kanske verkar knäppt, men bilarna brukar berätta vilken av dom som jag ska välja. Det kan bero på vilket väder det är och vilket humör jag är på, men annars säger bilarna till mig vilken som ska ut på en tur.

Vi får förstås inte veta hur Kathy haft råd att lägga miljontals kronor på sina bilar. Enbart Sennan kostade drygt elva miljoner kronor. Men hon förklarar att hennes bilintresse går ända tillbaka till barndomen. Hennes pappa ägde en bilverkstad och hennes liv har därför kretsat mycket kring bilar.
Vissa tycker kanske det är udda att köra superbilar på bergsvägar i Colorado. Men Kathy tycker bara att det gör upplevelsen ännu bättre:
– Det blir ännu mer speciellt att köra sina bilar här i Colorado. Här finns fantastisk natur var man än befinner sig. Det är som att köra i ett vykort.

Däremot har Kathy svårt att beskriva känslan att köra en McLaren Senna:
– Det är väldigt speciellt bara att ha den stående i sitt garage. Men momentet när man startar bilen reser sig håret på armarna och man får rysningar av välbehag.
– Styret, pedalerna, sätet…allt kramar om dig på något sätt och du kör ett rullande konstverk. Då blir man fäst vid bilen på ett väldigt speciellt sätt.

I videon ser vi Kathy ta ut sin älskade och galet snabba bil – med turbomatad V8-motor på 4,0 liter som ger 800 hk och 800 Nm fördelat på en vikt av endast 1 198 kilo.
Kathy gillar att bilen är en hyllning till avlidne Formel 1-föraren Ayrton Senna, men hon ville lägga till några egna designdetaljer. Som en inskription på gaspedalen:
”I would rather die of passion than of boredom”.
Hon förklarar i videon:
– Man måste känna passion för att verkligen uppskatta något.

Har hon något emot uppmärksamheten när hon parkera Sennan i byn för att köpa en kaffe?
– Nej, det är ju hur kul som helst, säger hon. En sjuårig pojke kom fram till mig och sa ”oj, är det där en Senna – kan jag ta en bild`”. Det är fantastiskt att någon kan vara så ung och redan så förtjust i en sådan bil.

McLaren 570S
Pris: ca 1,8 milj kr
570 hästkrafter
Bakhjulsdrift
Mittmotor
Sjuväxlad dubbelkopplingslåda
0-200 km/h på 9,5 sekunder.

McLaren 720s Coupe
Pris: ca 3 milj kr
720 hästkrafter
Bakhjulsdrift
Mittmotor
Sjuväxlad dubbelkopplingslåda
0-100 km/h: 2,9 sekunder
Toppfart: 341 km/h

McLaren Senna
Pris: ca 11,5 milj kr
Endast 500 exemplar tillverkade
800 hästkrafter (vridmoment 800 Nm)
0-100 km/h: 2,6 sekunder
Toppfart en bra bit över 320 km/h.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com