Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kan vara världens finaste BMW 750iL V12: ”Trodde inte mina ögon”

Är det här världens finaste BMW 750iL E38?
Mycket talar för att BMW:n med V12:a hos Bergmans Bilateljé i Vallentuna utanför Stockholm är världsunik.
– Jag kunde inte tro mina ögon när vi hissade upp den, det fanns inte ens ytrost på avgasröret, säger Frans Bergman.

BMW 750 med den klassiska E38-karossen är en av de mest omhuldade modellerna bland de riktigt BMW-frälsta. Modellen med V12-motor blev världsberömd som Bondbil i ”Tomorrow Never Dies” med Pierce Brosnan från 1997. I Bondfilmen kan bilen fjärrstyras med hjälp av en Ericsson-telefon och gör livet surt för Bondskurkarna. Bilmodellen blev också känd när rapparen Tupac sköts ihjäl i en 750 iL – den bilen är nu till salu för 17 miljoner kronor.

I dag börjar BMW:s forna flaggskepp bli en ovanlig syn på vägarna och priserna har börjat stiga på fina exemplar av bilen med 5,4-liters V12-motor. Nyligen såldes ett exemplar i mint condition med cirka 10 000 mil på mätaren för 49 000 euro i Tyskland.

BytBil har spårat upp en unik BMW 750iL i Sverige – som kan vara världens finaste 750 med klassiska E38-karossen. Den unika bilen, av årsmodell 2000, finns hos Bergmans Bilateljé i Vallentuna och har endast gått 2500 mil.

– Jag hittade den av en slump på Blocket. Jag skötte tidigare BMW:s pressbilar och har en särskild relation till BMW 750, det var en nostalgitripp för mig. Jag hade letat länge efter en sådan här bil, berättar Frans Bergman, ägare av Bergmans Bilateljé i Vallentuna.

Bilen hade importerats från Japan där den knappt blivit körd under alla år. Frans Bergman chansade och slog till på bilen – osett.
– Jag chansade och köpte den. När jag körde hem den kände jag att den låg på vägen som en helt ny bil, det är ingen tvekan om att mätarställningen är korrekt. Vi hissade upp bilen, och jag kunde knappt tro mina ögon, det finns inte ens ytrost på avgasröret, berättar Frans.

Bilen hade vid köpet kvar originalfälgarna och däcken från fabrik och hjulbultarna var inte ens rörda. För Frans, som tidigare jobbat med att köra in BMW 750-bilar, väcker den känslor.
– Jag älskar den. Det är en av de snyggaste BMW-bilar som byggts. Dessutom är den underbar att köra, den är har kraft, men inbjuder inte till överdrivet sportig körning, utan det är en otroligt skön glidare som väcker känslor när man kör den.

Inom de närmsta månaderna kan bilen eventuellt komma ut på auktion – där lär samlarna slåss om den.

Fakta BMW 750iL
Produktionsår: 1994-2001
Motor: V12 på 326 hk, vridmoment 490 Nm
Prestanda: 0-100 km/h på 6,6 sekunder, toppfart 250 km/h
Tjänstevikt: 2185 kg

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com