Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jeremy Clarkson: "Greta är en bortskämd spoling"

Tv-profilens tuffa angrepp i en krönika

Greta Thunberg har fått miljoner människor världen över att demonstrera för klimatet – och hon har läxat upp världens ledare i FN.
Men tv-profilen Jeremy Clarkson är inte imponerad:
– Greta är en bortskämd spoling, skriver han i en krönika.

Jeremy Clarkson är en av Storbritanniens största tv-profiler och gjorde Top Gear till ett av världens mest sedda faktaprogram.
Men Clarksons heta temperament och starka åsikter har ställt till en del problem genom åren. Han fick sparken 2015 efter att ha slagit en kollega. Då gick han vidare till Amazon Prime och startade The Grand Tour.
Han har under åren anklagats för rasism, han har sågat allt från elbilar, självkörande bilar till Volvomotorer…kort sagt, han sticker gärna ut hakan.
Och i sin senaste krönika på The Sun sågar han klimataktivisten Greta Thunberg. Clarkson gillar nämligen inte alls den svenska 16-åringens framträdande på klimattoppmötet i New York förra veckan.
Greta Thunberg höll ett tal som uppmärksammats i hela världen:
– Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord. Människor lider, människor dör och ekosystem rasar ihop, sade Greta i sitt tal.

Jeremy Clarkson skriver:
”Hur har du mage att segla till USA i en kolfiberbåt som kostar 180 miljoner kronor och som du varken byggt eller tjänat ihop till själv – och som har en dieselmotor som backup, men som du inte berättat om?”
Han fortsätter:
”Vi gav er mobiltelefoner och bärbara datorer och internet. Vi skapade sociala medier som ni använder varje dag och vi äger banker som betalar för hela kalaset. Så hur har du mage att stå där och läxa upp oss, din bortskämda spoling.”

Visserligen skriver Clarkson i krönikan att han inser att världen är nära en klimatkris och att det kan skapa en rad stora problem, men han uppmanar ändå Greta att gå tillbaka till skolan:
”Det är vetenskap som kommer lösa klimatproblemet – inte en bister uppsyn och små utbrott var femte minut. Så var en snäll flicka – håll tyst och låt experterna jobba med frågorna”, skriver Jeremy Clarkson i The Sun.

Jeremy Clarkson har dock inget stöd i sin familj. Bara en dag innan hans krönika publicerades skrev hans dotter Emily ett argt inlägg på Twitter om medelålders män som kritiserar Greta.
Emily hänvisade till ett inlägg av komikern John Bishop som hyllade Greta:
”Du är en inspiration. Du har blåst liv i klimatdebatten, som inte fick den uppmärksamhet som den förtjänade. Vad som än händer med vår värld så är den en bättre plats med dig”.

Emily Clarkson la till en kommentar, med tydlig adress till sin pappa:
– Vore det inte trevligt om alla medelåders män kunde prata om Greta på det här viset – hon är en tuff tonåring som vill förändra världen”.

Jeremy Clarkson svarade sin dotter på Twitter:
– Vore det inte trevligt om Greta lärde sig hur man uppför sig.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com