Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Greta har fått ungdomar att hata bilar"

TV-profilens nya attack på svenska klimataktivisten

Greta Thunberg är den största orsaken till att ungdomar hatar bilar.
Det menar tv-profilen Jeremy Clarkson.
– Greta är en idiot som går runt och säger att vi alla ska dö. Men det löser ingenting, lilla vän, säger han till tidningen The Sun.

I en stor intervju i den brittiska kvällstidningen The Sun får Jeremy Clarkson fritt spelrum ihop med sina två kumpaner, James May och Richard Hammond.
De låter sig intervjuas under inspelningarna av en ny säsong av The Grand Tour på Amazon Prime (visas 13 december).
Ganska snabbt hamnar samtalet om den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. The Suns reporter konstaterar att ”Greta har gjort det omöjliga – hon har gått förbi cyklister och tagit förstaplatsen på Jeremy Clarksons hatlista”.

Jeremy Clarkson förklarar:
– Greta är en idiot som går runt och säger att vi alla ska dö. Men det löser ingenting, lilla vän. Och ingen jag känner som är under 25 år är det minsta intresserad av bilar. Greta Thunberg har dödat bilar som underhållning.
– Barn lär sig i skolan – innan de ens kan säga ”mamma och pappa” – att  bilar är djävulens påfund, och det sitter djupt i deras hjärnor, säger Clarkson.
Han får stöd av Richard Hammond:
– Jag avskyr att behöva säga det, men jag tror att Jeremy har rätt. Ungdomar bryr sig inte om bilar. Hur många unga har idag bilaffischer på sina väggar?

Men trots sitt förakt för Greta är trions nya program fylld med oro för klimatförändringarna. För första gången diskuterar de klimatfrågor med varann – utan ironi eller glåpord.
– Ja, för första gången någonsin har vi uttrycket ”global uppvärmning” nedtryckt i halsen, men vi är inga idioter. Vi har ändrat oss, för vi har sett att klimatet förändras, säger Jeremy Clarkson till The Sun.

Inspelningarna i Kambodja planerades till regnperioden. Men när tv-teamet var på plats regnade det ingenting. Clarkson, Hammond och May fick se en uttorkad flod där fiskebåtarna satt fast i gyttjan och massor av förtvivlade fiskare förlorade inkomster.
– Bara en idiot kan låta bli att ändra sin åsikt när man möts av så tydliga bevis, säger Jeremy Clarkson. Frågan är: vad ska man göra åt problemet?

Det här är andra gången i höst som Jeremy Clarkson attackerar Greta.
I en krönika på The Sun i september sågade han 16-åringen eftersom han inte gillade hennes framträdande på klimattoppmötet i New York.
Jeremy Clarkson skrev:
”Hur har du mage att segla till USA i en kolfiberbåt som kostar 180 miljoner kronor och som du varken byggt eller tjänat ihop till själv – och som har en dieselmotor som backup, men som du inte berättat om?”
Han fortsatte:
”Vi gav er mobiltelefoner och bärbara datorer och internet. Vi skapade sociala medier som ni använder varje dag och vi äger banker som betalar för hela kalaset. Så hur har du mage att stå där och läxa upp oss, din bortskämda spoling. Det är vetenskap som kommer lösa klimatproblemet – inte en bister uppsyn och små utbrott var femte minut. Så var en snäll flicka – håll tyst och låt experterna jobba med frågorna”.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com