Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jättesuvarna Tahoe och Suburban - nu ännu större

Här är första bilderna av GM:s nyheter

Större och längre än någonsin.
General Motors visar upp sina nya jättesuvar Tahoe och Suburban.
Mastodont-bilarna står för 40 procent av USA:s suv-försäljning.

Chevrolet Tahoe var allt annat än en liten bil i sin förra version – men den nya modellen är ännu större, den har vuxit nästan två decimeter på längden. Den långa versionen Subarban har också vuxit, men inte mer än tre centimeter. Båda modellerna har fått längre hjulbas, vilket ska förbättra komforten ytterligare. General Motors lovar att de extra centimetrarna ska ge ännu bättre utrymme, särskilt i tredje stolraden. Dessutom har Tahoe fått ett rejält mycket större bagageutrymme.

Miljödebatten har inte riktigt nått alla bilköpare i USA ännu, för de här bilarna säljer fortfarande extremt bra och var fjärde ny såld suv utanför lyxsegmentet i USA är av modellerna Tahoe och Suburban. Om några år ska dock en helt elektrisk Cadillac Escalade lanseras på plattformen.

En annan stor nyhet är att bladfjädringen är ersätt av individuella hjulupphängningar bak, vilket ska förbättra både komfort och väghållning. Hjulupphängningarna är lånade rakt av från GM:s pickuper. I dag behöver inte bilarna bladfjädring för att klara tung last längre, då de flesta bara kör i stan med barn i baksätet som tyngsta last.

GM har förfinat bilarna ytterligare med adaptiv fjädring som gör att markfrigången kan ställas in. Bilen kan till exempel sänkas med fem centimeter för att göra det lättare att kliva i och ur.

Utvändigt är bilarna sig ganska lika från tidigare generationer – GM vill helt enkelt inte ändra på ett vinnande koncept, även om karossen är lätt moderniserad. Invändigt har det hänt en viktig sak: Växelväljaren på ratten är ersatt av knappar! Bilen sägs få samma datorer och infotainment-system som Corvette och nya Cadillac. Så överdrivet modernt är det måhända inte: Bilarna har fortfarande analoga mätarhus!

Köparna kan välja mellan två olika bensindrivna V8:or till sin suv. Den minsta ger 355 hästkrafter och den större levererar 420 hästkrafter. För den som drar tunga släp kanske dieselsexan passar bättre, det är första gången den finns i de här modellerna. Men även V8:an sägs vara snålare än tidigare, då den kan stänga av upp till sju cylindrar.

Bilarna börjar levereras till amerikanska kunder till sommaren, och kostar från cirka 50 000 dollar i USA. Några svenska priser och säljdatum är inte kända ännu. Men räkna med en rejäl skattenota de tre första åren på grund av WLTP.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com