Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jättemissen: Ändrar sig och chockhöjer skatten

Myndigheten beklagar: Vi har tidigare lämnat felaktiga uppgifter

Rena cirkusen har utbrutit runt fordonsskatten på husbilar. Transportstyrelsen tar nu tillbaka sina tidigare uppgifter om att skatten inte ska höjas. Nu väntar en chockhöjning till 28 000 kronor per år.
– Vi har tidigare lämnat felaktiga uppgifter om att beskattningen av husbilar inte påverkas och det beklagar vi, säger Jonny Geidne på Transportstyrelsen.

I början av juli gick Transportstyrelsen ut i en debattartikel i Göteborgs-Posten och slog fast att den fruktade chockhöjningen av fordonsskatten på husbilar inte blir av.

– Den nya lagstiftningen 1 september förändrar inte fordonsskatten på husbilar. Det beskattningsgrundande koldioxidvärdet baseras på ett framräknat värde enligt beräkningsformler utifrån vägtrafikskattelagstiftningen ”skälig grund”, skrev Ullabritt Andersson, verksamhetsspecialist på Transportstyrelsen.

Nu kommer kontrabesked från myndigheten, som tar tillbaka det tidigare löftet som fick husbilsbranschen att jubla. Chockhöjningen ska trots allt bli av.

Det blir nu krav på att nya husbilar ska vara testade med en ny metod för koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning, ett så kallat WLTP-värde. Reglerna träder i kraft den 1 september och innebär att husbilens WLTP-värde kommer att ligga till grund för beskattning. Husbilar som redan är registrerade påverkas inte av de nya reglerna.

– Husbilsköpare ska vara uppmärksamma på att WLTP-värdet kommer att påverka beskattningen för helt nya husbilar. Därför bör man kolla utsläppsvärdet med sin återförsäljare, säger Jonny Geidne på Transportstyrelsen.

Konkret betyder myndighetens helomvändning att skatten på en ny husbil kan bli cirka 28 000 kr om året de tre första åren.

Beskedet har sänt en chockvåg genom husbilsbranschen. Kabe har redan varslat 25 anställda i Tenhult i Småland.

– Orderingången är relativt bra fortfarande, men i tisdags fick vi besked att regeringen kommer att höja skatten rejält senast årsskiftet. Vi pratar då om en höjning från 14.000 kronor till runt 28.000 per år per nyregistrerad husbil. Det är mycket, säger Alf Ekström, vd på Kabe, till Jönköpings-Posten.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com