Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ministern backar: Skattechocken ska bort

Magdalena Andersson: Kritiken om husbilar har varit relevant

Efter skattechocken på husbilar – nu ska reglerna göras om.
Regeringen har lyssnat på protesterna och backar från linjen att bilarna ska ha 28 000 kr i skatt per år.
– Kritiken har varit relevant. En husbil är något annat än en bil som man kör till och från jobbet varje dag, säger finansminister Magdalena Andersson till Expressen.

Från den 1 september trädde nya WLTP-regler i kraft för husbilar som gör att skatten fördubblades till omkring 28 000 kr per år för en vanlig husbil. Det var andra skattehöjningen på ett drygt år, under första halvan av 2018 var skatten cirka 5000 kronor.

Protesterna från husbilsbranschen har varit högljudda och den största svenska tillverkaren Kabe har till och med tvingats varsla 25 anställda på grund av de nya skattereglerna som gör att få svenskar har råd att köpa ny husbil.

Förvirringen i branschen har varit stor efter att Transportstyrelsen i juli gick ut i en debattartikel och sa att höjningen inte skulle gälla. Sedan kom kontraorder i augusti om att höjningen skulle bli av. Och nu, tredje gången gillt, kommer kontraorder på kontraordern: Skatten ska justeras tillbaka.

I dag går finansminister Magdalena Andersson ut i Expressen och säger att skatten ska justeras.
– Det är helt korrekt som många påpekat – en husbil används inte som andra bilar eftersom det både är ett fordon och ett fritidsboende, säger finansminster Magdalena Andersson (s) till Expressen.

Därför har nu finansminstern bett Skatteverket att se över reglerna för husbilarna, och ett nytt förslag är att vänta.
– Vi tycker det är rimligt att husbilar ska beskattas för utsläppen när de körs, men samtidigt är det väldigt ofta husbilarna står stilla. Därför ber vi nu Skatteverket att se över skattereglerna för att införa mer flexibla möjligheter, säger Magdalena Andersson.

Finansministern bekräftar att husbilar oftast körs några få dagar per år, och att det inte är rimligt att man ska behöva betala 28 000 kr i skatt för att semestra hemma i Sverige, eller att du betalar skatt innan du kan ställa av husbilen.  Hon har själv provat på att semestra i hyrd husbil.
– Det var en fantastisk upplevelse, säger Magdalena Andersson.

Alf Ekströ, VD och koncernchef på Kabe, är förstås väldigt glad över nya beskedet:
– Ja, det var fantastiskt uttalande av finansministern! Hon beskriver ju verkligheten och har till och med åkt husbil själv.
– För husbilsbranschen är det här jättebra. Det visar att regeringen fått insikt om att husbilar har väldigt liten miljöpåverkan när man brukar fordonen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com