Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

”Sådant här ska inte hända, men händer ändå”

Transportstyrelsen om jättemissen med skattechocken

Husbilsbranschen rasar mot Transportstyrelsens dubbla besked om skattechocken. Hos myndigheten förstår man inte hur misstaget har kunnat ske.
– Sådant här ska inte hända, men det händer ändå, säger Jonny Geidne, utredare på Transportstyrelsen, till BytBil.

Efter nyår kan skatten på en ny husbil i Sverige bli 25 000-30 000 kr per år. Många i husbilsbranschen är i dag upprörda över att Transportstyrelsen lämnat felaktiga besked om skatten som de nu tagit tillbaka.

– Det här vållar jättestora bekymmer. Det är såklart ett problem att vi inte kan lita på myndigheterna. Först lämnar de ett besked och sedan säger de att det är felaktigt strax innan förändringen träder i kraft. Vi ställde till och med kontrollfrågor när glädjebeskedet kom. Så det här är illa, säger Kabes koncernchef Alf Ekström till Fplus.

Kabe tvingas nu varsla 25 personer om uppsägning till följd av att skatteökningen minskar efterfrågan på husbilar. I stället kommer många svenska kunder köpa begagnade husbilar från Tyskland, utan chockskatt.

Hos Transportstyrelsen är man i dag beklagande och ångerfulla – men förstår inte hur misstaget kunde ske.

– Någonstans har det skett ett missförstånd i vår interna hantering. Vi har haft budskapet att det skatteökningen ska hända, utom i somras. Vi har lagt ner arbete för att försöka förstå vad som hänt, men vi vet inte hur felet kunde uppstå, säger specialutredaren Jonny Geidne.

Varför dröjde det så länge innan ni gick ut och rättade felen?
– Det har att göra med sommartider, vi har haft semester. Vi behövde få tag på folk som inte var närvarande.

Hur gick det till när debattartikeln publicerades i juli?
-Vi vet faktiskt inte själva vad som har hänt. Sådant här ska inte hända, men det händer ändå, det är dessvärre på det viset.

Hur tror du att Transportstyrelsen uppfattas av husbilsbranschen och konsumenter. Borde man inte kunna förvänta sig ett mer professionellt agerande?
– Det är olyckligt. Men det är frågor som vår generaldirektör får svara på i så fall.

Är det här slutgiltigt eller kan det komma nya bud?
_ Vi förhåller oss till gällande lagstiftningen, så utifrån den kommer vi med våra besked. Om det ska komma nya besked så måste lagstiftarna göra något.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com