Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

James Bonds bil - komplett med k-pist och katapultstol

Förvarades under stålbur i 35 år - nu säljs den

Nu säljs James Bonds unika Aston Martin DB5 från filmen ”Åskbollen”. Bilen kommer komplett med agentutrustning som kulspruta, röksystem, skottskydd, katapultstol och radarsystem. Under 35 år har den förvarats i en stålbur – ingen fick röra bilen.

Vill du köpa filmhistoriens mest berömda bil? Nu finns chansen då auktionsfirman RM Sotheby’s säljer en av endast fyra tillverkade Aston Martin DB5 i James Bond-utförande. Bilen är i enastående skick och kommer komplett med alla finesser från filmen. Bland annat har den dolda kulsprutor, katapultstol och lucka, röksystem i bagaget. Den har också radarsystem i instrumentpanelen, vändbara nummerplåtar och oljespruta som ger halka. Ja, bilen är helt enkelt byggd exakt i enlighet med ”Q”:s specifikationer. Bilen kommer att säljas av RM Auctions den 15:e augusti.

Bilen byggdes på det här sättet av Aston Martin till lanseringen av filmen ”Åskbollen” och har alltid vårdats ömt av endast tre ägare. bland annat stod den i 35 år på ett bilmuseum i Pigeon Forge, Tennesse, där den förvarades under en stålbur så att ingen ens kunde fingra på bilen.

Dessutom har den under fyra år genomgått en totalrenovering av Roos Engineering i Schweiz som är en certifierad renoverare av äldre Aston Martin-bilar.

I filmen är det Q som har konstruerat alla finurliga manicker som bilen har, men i verkligheten var det tvåfaldigt Oscarsbelönade John Stears som även var hjärnan bakom en stor del av specialeffekterna i Star Wars.

Allt började när John Stears besökte Aston Martins Newport-Pagnell-fabrik i slutet av 1963 tillsammans med Ken Adam som var produktionsdesigner för James Bond-filmerna.De hade fått uppdrag från producenterna Albert Broccoli och Harry Saltzman att ordna fram de Aston Martin-bilar som skulle användas i filmerna i mitten av 1960-talet, bland annat i ”Goldfinger” och ”Åskbollen”.

Två saker som aldrig användes i filmerna var en telefon i förardörren för att kommunicera med MI6-högkvarteret och ett dolt fack under förarsätet som innehöll en vapenväska med pistol, handgranat och kniv.

Filmernas framgång blev också en succé för Aston Martin, som fick gratis marknadsföring över hela världen och såg en stor försäljningsökning för DB5-modellen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com