Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

James Bond-bilen såld till rekordpris

60 miljoner – komplett med agentutrustning

En köpare ville verkligen åka runt som agent 007. Nu är nämligen bilen från James Bond-filmen ”Åskbollen” såld på auktion.
Priset för den här unika Aston Martin DB5 blev drygt 60 miljoner kronor.
Då ingår en komplett agentutrustning som kulspruta, röksystem, skottskydd, katapultstol och radarsystem.

Den är en av filmhistoriens mest berömda bilar, James Bonds unika Aston Martin DB5 från filmen ”Åskbollen”. I går såldes den på RM Sotheby´s auktion i Monterey, Kalifornien för drygt 60 miljoner kronor. DB5:an är i enastående skick och är komplett med alla finesser från filmen. Bland annat har den dolda kulsprutor, katapultstol och lucka, röksystem i bagaget. Den har också radarsystem i instrumentpanelen, vändbara nummerplåtar och oljespruta som ger halka. Ja, bilen är helt enkelt byggd exakt i enlighet med ”Q”:s specifikationer.

Bilen byggdes på det här sättet av Aston Martin till lanseringen av filmen ”Åskbollen” och har alltid vårdats ömt av endast tre ägare. Bland annat stod den i 35 år på ett bilmuseum i Pigeon Forge, Tennesse, där den förvarades under en stålbur så att ingen ens kunde fingra på bilen.

Dessutom har den under fyra år genomgått en totalrenovering av Roos Engineering i Schweiz som är en certifierad renoverare av äldre Aston Martin-bilar.

I filmen är det Q som har konstruerat alla finurliga manicker som bilen har, men i verkligheten var det tvåfaldigt Oscarsbelönade John Stears som även var hjärnan bakom en stor del av specialeffekterna i Star Wars.

Allt började när John Stears besökte Aston Martins Newport-Pagnell-fabrik i slutet av 1963 tillsammans med Ken Adam som var produktionsdesigner för James Bond-filmerna.De hade fått uppdrag från producenterna Albert Broccoli och Harry Saltzman att ordna fram de Aston Martin-bilar som skulle användas i filmerna i mitten av 1960-talet, bland annat i ”Goldfinger” och ”Åskbollen”.

Just det här exemplerat som såldes igår användes aldrig i filmen. Istället var bilen en rullande reklampelare i USA inför filmpremiären.
En av bilarna som filmades i ”Goldfinger” såldes för 46 miljoner för nio år sedan, men den bilen saknade all agentutrustning.

Filmernas framgång blev också en succé för Aston Martin, som fick gratis marknadsföring över hela världen och såg en stor försäljningsökning för DB5-modellen.
Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com