Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jakten efter Uday Husseins övergivna Ferrari F40

Ferrarisamlaren Ratarossa har blivit besatt – av att hitta Uday Husseins gamla Ferrari F40.
Saddam Husseins son hade ett exemplar av den berömda Ferrarin som tros ha överlevt kriget.
Här är de senaste spåren av den mytomspunna bilen.

Superbilen Ferrari F40 slog ut Lamborghini Countach som pojkdröm på 1980-talet.
Bilen lanserades i juli 1987 som en hyllning till att Ferrari funnits i 40 år som biltillverkare. Bilen var byggd i kolfiber och kevlar runt ett rörramschassi.

Och den hade nästan ingen utrustning. Ingen stereo, inga dörrhandtag, inga hissbara fönster och ingen luftkonditionering. Glöm även dörrmattor och centrallås. Allt det här gjorde att bilen vägde in på 1100 kg. Som en jämförelse väger dagens Ferrari 458 Italia in på nästan 1500 kg.

Tillsammans med en treliters V8-motor med dubbelturbo på 479 hästkrafter gjorde det här att bilen var det snabbaste som hade skådats utanför racerbanorna dittills. Toppfarten på 324 km/h och accelerationen på 4 sekunder upp till 100 km/h står sig bra än i dag.

En av de som avgudar modellen är Youtubern Ratarossa som köper upp förfallna Ferraribilar och renoverar dem till sin samling. Nu drömmer han om att finna en väldigt speciell Ferrari F40 att få renovera och lägga till sin samling. Han vill hitta och köpa F40:n som ägdes av Saddam Husseins son Uday, berättar han i en ny film.

Bilen ska ha överlevt kriget och finnas på ett hemligt ställe i Irak, men ingen vet med säkerhet vart.

Uday Hussein var känd både för sin grymhet och hängivenhet som bilsamlare. Enligt en artikel i Time hade han en heltidsanställd som letade bilar att köpa och hade som mest 1000 bilar i sin samling.

När USA invaderade Irak brändes de flesta bilarna i Uday Husseins samling upp, men på något mirakulöst sätt lyckades Ferrari F40:n undgå att brännas upp. Och sedan dess har olika bilder på bilen i ett miserabelt skick cirkulerat.

Ferrarin tycks enligt de senaste bilderna sakna en mängd delar, ratten är utbytt mot en gräslig eftermarknadsratt, vissa delar kommer från en Nissan. Inredningen har tagit mycket stryk av ökensolen.

Flera nya spår efter bilen har nu dykt upp. En Youtube-tittare hävdar att den finns i Erbil i norra Irak. Det ska också finnas en Facebook-video som bara är några veckor gammal där bilen körs. En tredje Youtube-kommentar hävdar att den såldes till en samlare för ett halvår sedan.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com