Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Ikonbilen kommer ”tillbaka till framtiden”

DeLorean DMC-12 får byggas igen

Det är en osannolika kulturikon.
DeLorean DMC-12 fick otrolig uppmärksamhet i och med Tillbaka till framtiden-filmarna.
Och nu 35 år efter att märket gick under – kan modellen återvända.

Sedan Marty McFly använde en DeLorean för att transportera sig tillbaka till 1955 och uppfann Rock n’ Roll, har den udda bilen varit väligenkänd och älskad. Men trots det blev den aldrig någon försäljnignssuccé. Kanske för att flux-kondensatorn, mojängen som gjorde tidsresorna möjliga i filmen, inte fanns med i bilens verkliga utrustningslista.
Totalt sett byggdes det bara 9 000 exemplar av DMC-12.

Men snart kan det bli ändring på det. Detta efter att en lagändring öppnar tidigare stängda dörrar.
Det nya är att man numera i USA kommer tillåta ”lågvolymtillverkning” av replikor som påminner om bilar som är 25 år eller äldre.
Förvisso måste dessa nyproducerade bilar uppfylla alla moderna miljö och säkerhetskrav, men det gör att 80-talsikonen har möjlighet att göra comeback.

I dagsläget är det Texasägda DeLorean Motor Company som äger kvarlevorna av originalföretaget. Och de har nu gått ut och meddelat att lagändringen gör att produktionen av DMC-12 kan återupptas.
På sin sajt skriver företaget att de just nu letar efter nya leverantörer av motorer och andra nödvändiga delar som måste uppdateras – och hoppas att nyproduktionen av bilar ska kunna dra igång 2017.
Fortfarande är det ett par hinder som måste övervinnas, så det återstår att se om DMC-12:an kan ta sig ”tillbaka till framtiden”.

Foto: DeLorean Motor Company
redaktoren@bytbil.com
Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com