Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Honda Civic Type R officiell

Kommer bara med manuell låda

Type R brukar betyda rivighet utöver det vanliga. Räkna med att den senaste Civic i R-utförande följer mönstret.

För inte särskilt länge sedan provkörde vi den senaste generationen av Honda Civic och kom till två slutsatser: dels var den väldigt stor, dels är Honda väldigt duktiga på att bygga motorer.

Därmed är det inte så långt till att dra slutsatsen att den nya Type R-versionen av Civic förmodligen också äger ett visst mått av motorkultur. Här har de vanliga, vardagsvänliga spisarna bytts ut mot en tvåliters turbomatad dynamitgubbe. I grunden är det samma maskin som satt i den förra generationen Type R som har polerats något inför sitt uppdrag i den nya karossen och nu har den 320 hästkrafter som driver på framhjulen.

Lådan är en sexväxlad manuell historia, numera med varvtalsmatchning så att man ska slippa blippa på gasen vid nedväxlingar. Faktiskt finns inte något automatalternativ att tillgå, så kan du inte koppla ur får du titta på annat håll.

Också i hjulhusen har det hänt saker, inte bara med fjädrar och dämpare utan framvagnen har också piffats till med piggare geometrier biffigare aluminiumbitar i länkarmar och spindlar. Baktill har länkarmarna förstärkts för att minska på svajet. Diffbroms, Brembobromsar och 20-tumshjul finns också.

Jo, och så har vi ju den där bakvingen. Den ska arbeta ihop med bilens undersida för att skapa ett så gynnsamt luftflöde som möjligt. Men viktigare ändå är att den skrämmer mottrafikanter till underkastelse, för nog ser den hotfull ut.

I sommar startar produktionen av nya Honda Civic Type R i brittiska Swindon och kommer att exporteras till både USA och Japan. När den kommer till Sverige och vad den kommer att kosta vet vi inte.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com