Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Honda Civic i ny generation

Lite större, lite vuxnare

Honda presenterar den tionde generationen Civic. Längre, bredare och lägre än förr ska den tilltala en yngre publik.

Sommaren 1972 tittade den första generationens Civic försynt ut genom fabriksgrindarna i Suzuka. Blott tre och en halv meter lång anade nog ingen hur framgångsrik modellen skulle bli. Snart syntes den dock i gathörn på världens alla befolkade kontinenter.

Världsherraväldet hägrar.

Tre och en halv meter världsherravälde.

Nu drygt 44 år senare presenterar Honda den tionde generationen av lillbilen, som inte alls är så liten längre. Så när som på en tumnagel har den vuxit en meter på längden under alla dessa år.

Fortfarande på åttiotalet var vi små.

Fortfarande på åttiotalet var vi små.

Faktum är att Civic börjar växa ur C-segmentet och snuddar snarare vid bilar som Ford Mondeo och Volkswagen Passat i storlek. Nästan, i alla fall. Bara sedan den nuvarande generationen har Civic vuxit med en dryg decimeter.

Enligt Honda ska den nya bilen locka yngre köpare, någonting som uppenbarligen var ett problem med den förra bilen. Eller som projektledaren Mitsuru Kiraya uttryckte det, att den var ”för konservativ för yngre köpare”. Men nog ser den nya lite vuxnare ut.

Ser jag konservativ ut?

Ser jag konservativ ut?

Fabriken i brittiska Swindon har rustats för ökad produktion. Där ska bilar byggas inte bara för den europeiska marknaden, utan också för den amerikanska.

Nyheter då? Honda hävdar att de med hjälp av ny produktions- och monteringsteknik av den självbärande karossen lyckats öka vridstyvheten ordentligt, samtidigt som vikten minskat med något tiotal kilogram.

Interiört har Civic blivit större och instrumentpanelen har städats upp. Den förra generationens lite onyktra effektsökande har ersatts av en mer konventionell layout.

Två nya bensindrivna turbomotorer har hittat ner under huven: en trecylindrig enlitersmotor och en 1,5-liters fyra. Båda erbjuds med antingen en sexväxlad manuell låda eller steglös CVT-automat. Dessutom lär ett dieselalternativ erbjudas, en utveckling av den nuvarande 1,6-litersmaskinen.

Om den 11-växlade trippelkopplingslådan hittar ner i Civic framöver är oklart. Officiell premiär blir det på Parissalongen, som öppnar för pressen i slutet av september.

Foto: Honda
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com