Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Historiskt ras för Tesla på börsen

Sämsta handelsdagen någonsin för elbilsjätten

Under hela 2020 har Tesla-aktien rusat.
Men under tisdagen kom ett historiskt ras.

Det kan förändras fort på börsen. Framför allt för Tesla, verkar det som.

I måndags förra veckan rusade Tesla-aktien till nya rekordnivåer efter en aktiesplit. I samband med det gick grundaren Elon Musk, 49, om Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, 36, på listan över världens mest förmögna personer. Han är nu god för 115,4 miljarder dollar, enligt Bloombergs miljardärsindex, vilket gör honom till världens tredje rikaste person.

Själva Tesla-aktien har under året ökat med nära 500 procent i värde.

Bara en vecka senare är det annat liv i luckan. Sent i fredags kom beskedet att Tesla inte inkluderats på New York-börsens aktieindex S&P 500. Många investerare såg detta som en besvikelse och valde att sälja andelar. Detta ledde till att elbilstillverkarens kurs rasade med 21 procent i tisdags. Enligt flera internationella medier, däribland CNN och Los Angeles Times, var det den sämsta börsdagen i bolagets historia.

Det har framför allt under sommaren spekulerats mycket kring om Teslas aktie är övervärderad. Efter den historiskt dåliga börsdagen är det nu många som undrar om vidare börsras är att vänta.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger dock till TT att den dystra utvecklingen kan ge en mer rimlig syn på bolaget, snarare än att det är ett tecken på större börsras på längre sikt.

– Det har funnits helt otroliga förväntningar på Tesla och jag har svårt att se att de skulle försvinna helt. Men nu kanske många börjar nyktra till lite grann och detta kan vara en sund reaktion på den här otroliga uppgången som inte kunde vara för alltid, säger Frida Bratt till TT.

Allt fler svenska småsparare har under 2020 valt att investera i Tesla. På Nordnet har antalet svenska aktieägare ökat med omkring 100 procent sedan årsskiftet och hos Avanza har man sett en ökning med hela 179 procent, rapporterar TT.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com