Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Helt fel att drabba bilismen så hårt"

Miljöpartiets krav får kritik direkt

Miljöpartiet vill ha bort fossilt bränsle från Sveriges mackar senast 2030. Nu möts förslaget av kritik.
– Att gå så hårt åt bilismen som Miljöpartiet gör är helt fel, säger Moderaternas Elisabeth Svantesson.

I går höll Miljöpartiets språkrör Per Bolund ett tal på Almedalen där han vill att Sverige ska vara fossilfritt redan om elva år, 2030.
– Vi behöver sikta på att den sista droppen fossilt ska säljas redan 2030, sa han.
– Transportsektorn står fortfarande för över en tredjedel av våra totala utsläpp och regeringar har under många år haft svårt att få ner utsläppen. Inte för att det saknas lösningar, men det som krävs nu är politiskt mod.
MP-språkröret menar att omställningen bygger på att produktionen av hållbara svenska biodrivmedel (restprodukter från skog och jordbruk) får fart och att palmoljan försvinner.
Idag möts MP-förslaget av starkt kritik från Moderaterna:
– Att gå så hårt åt bilismen som Miljöpartiet gör är helt fel, säger Moderaternas Elisabeth Svantesson.
– Vi ska nå våra utsläppsmål, det har vi att upp gemensamt. Men att säga exakt när fossila bränslen ska bort från mackarna är fel att säga.

Även Centerpartiet anser att MP:s förslag är orealistiskt, eftersom det bygger på att en snabb avverkning av svensk skog för att skapa biodrivmedel. Eftersom Miljöpartiet månar om att skydda den svenska skogen ser få politiker hur Sverige ska kunna tillverka tillräckliga mängder biodrivmedel för att kunna ersätta fossila bränslen inom elva år.

Idag, 1 juli, sänks bensinskatten med 16 öre. Det är en effekt av den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom i riksdagen med hjälp av Sverigedemokraterna. Men redan vid årsskiftet tänker regeringen höja bensinskatten igen.

Miljöpartiet: Inte en droppe fossilt bränsle ska säljas 2030

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com