Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Att tanka fossilfritt räddar inte planeten"

Expert underkänner Miljöpartiets krav på mer biodrivmedel i svenska bilar

Miljöpartiets språkrör Per Bolund menar att fler svenska bilar måste tankas med restprodukter från svensk skog.
Men nu läxas han upp av Greenpeace:
– Svensk skog i tanken innebär ytterligare växthusgasutsläpp till en atmosfär som redan fått nog, skriver Linda Burnelius på Expressen Debatt.

”Inte en droppe fossilt bränsle ska säljas på svenskar mackar om elva år.” Det är visionen som Miljöpartiets Per Bolund presenterade för någon vecka sen. Hans tanke är att Sverige får i gång produktion av hållbara svenska biodrivmedel med låg påverkan på ekosystemen.
– Palmolja måste motas bort och ersättas med hållbara restprodukter från skog och jordbruk som leder till rejäl minskning av klimatpåverkan, sa Per Bolund.
– För diesel vill vi sätta målet om att ha 100 procent förnybart 2030 och för bensin vill vi sätta ett så högt mål som är tekniskt möjligt.

Men Miljöpartiets vision underkänns av Greenpeace. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket skog för att fylla alla tankar med. 63 procent av alla svenska träd är yngre än 61 år – och för unga för att avverkas.
– Varken nödvändiga ekosystemtjänster eller klimatanpassningen tål så här många kalhyggen och monokulturer. Det frigörs enorma mängder växthusgaser vid kalavverkning som det tar lång tid för naturen att återlagra, skriver Linda Burnelius, ansvarig för bioekonomiska frågor på Greenpeace, på Expressen Debatt.

Hon menar att även om Sverige skulle skydda den naturskog som finns kvar så når vi ändå inte klimat- och miljömålen som är beslutade.
Hon ställer avslutningsvis en retorisk fråga:
– Ska ett grönt parti verkligen föreslå åtgärder som avsevärt försvårar arbetet för att nå dessa mål?

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com