Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här stjäl de bilen på 60 sekunder

Ägaren kunde bara se på när tjuvarna tog hans Mercedes

Här är övervakningsfilmen som visar hur ruskigt effektiva professionella biltjuvar har blivit. På mindre än en minut lyckas ligan ta sig in i bilen – utan nycklar – och köra iväg.
En ursinnig ägare bevittnade bilstölden tack vare övervakningskameran och vädjar nu till allmänheten på sociala medier:
– Snälla, dela detta! Vår bil har stulits på uppfarten, alldeles vid huset.

En Mercedes GLC värd ca 500 000 kronor stals i staden Dudley, i centrala Storbritannien, i lördags. Det hade inte gett några större rubriker i landet om det inte vore för den övervakningskamera som filmade hela förloppet. För filmen visar hur skrämmande snabbt och effektivt ligan opererar innan de åker iväg med Mercan.
Från att de kommer in på uppfarten tills de är borta med bilen tar det mindre än 60 sekunder. Det är en noggrant genomförd stöld där de tre tjuvarna delat upp jobbet, en av dom syns tydligt hålla upp en reläförstärkare och kan snabbt ta sig in i bilen.
Den stackars ägaren bevittnade stölden via övervakningskameran och larmade polisen, men förloppet gick alltså väldigt snabbt.
– Snälla, dela den här filmen, ber ägaren på sociala medier. Vår bil har stulits på uppfarten, alldeles vid huset.

De brittiska tidningarna rapporterar uppgivet att drygt 100 000 bilar stjäls varje år. Det innebär 12 stulna bilar i timmen, och många bilar försvinner från landet.
Och tjuvarna som tog den här Mercedesen har ännu inte gripits.
Bytbil har skrivit om ett flertal stöldräder i Sverige under den senaste sommaren, bland annat om några så kallade Volvo-ligor som slår till mot nya Volvobilar och stjäl dem med hjälp av en signalförstärkare. Under några veckor i somras hade fem Volvobilar av senaste årsmodeller försvunnit – bilar värda över två miljoner.

Relästölder innebär att tjuvarna använder signalförstärkare och annan elektronik för att öppna och starta bilen trots att nyckeln ligger inne i huset där bilen står parkerad.
Bilarna stjäls vanligen inte för att användas som fortskaffningsmedel, utan de försvinner ut ur landet efter stölden. Därför är nya och dyra bilmodeller extra utsatta.

För den som enkelt vill skydda sig mot relästölder finns det enkla knep som lurar tjuven. För det första är det viktigt att inte förvara nyckeln för nära bilen, en låda i hallen eller köket kan göra att tjuven lätt får kontakt med nyckeln via en signalförstärkare. Lägg den gärna i ett låst skåp så långt bort från parkeringen eller garaget som möjligt. Du kan också använda ett metallfodral eller aluminiumfolie. Testa så att bilen inte går att öppna eller starta när du slagit in nyckeln.

Läs mer här om relästölder:

Bilarna som underkänns

Så lurar DU biltjuven

Volvoligorna slog till igen

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com