Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya bilarna stjäls på bara tio sekunder

Populära modellerna testas av "tjuvar"

Ett nytt test pekar ut de populära bilarna som går att stjäla med signalförstärkare. En modell kunde köras iväg efter bara fem sekunder.
Men några tillverkare har faktiskt förbättrat tekniken med ”en sovande” nyckel som inte ger ifrån sig någon signal.

I Storbritannien rapporteras antal stulna bilar ha ökat kraftigt mellan 2016 och 2017, med närmare 9000 fordon. I dag stjäls merparten av bilar genom att tjuvarna endera bryter sig in och tar nyckeln, eller via så kallade relästölder. Det innebär att tjuvarna använder signalförstärkare och annan elektronik för att öppna och starta bilen trots att nyckeln ligger inne i huset där bilen står parkerad.
Bilarna stjäls vanligen inte för att användas som fortskaffningsmedel, utan de försvinner ut ur landet efter stölden. Därför är nya och dyra bilmodeller extra utsatta.
Bytbil har skrivit om ett flertal stöldräder i Sverige under sommaren, bland annat om några så kallade Volvo-ligor som slår till mot nya Volvobilar och stjäl dem med hjälp av en signalförstärkare. Under de senaste veckorna har fem Volvobilar av senaste årsmodeller försvunnit – bilar värda över två miljoner.

Men det visar sig att ganska många bilmärken är dåligt skyddade mot proffstjuvarna. Brittiska sajten WhatCar? bestämde sig för att testa stöldsäkerheten hos nya bilar som är utrustade med nyckellösa system. Och man tog hjälp av proffs som fick agera tjuvar.
Resultatet är ganska nedslående i många fall, men det finns faktiskt ljuspunkter.

Vi kan börja med bilmärkena som var lättast att bryta sig in i:
På bara fem (5!) sekunder kunde säkerhetsteamet bryta sig in i den franska modellen DS3 Crossback Puretech 155 med hjälp av reläförstärkare.
På tio sekunder kom teamet in i en Audi TT RS Roadster. Samma tid tog det att
stjäla en Land Rover Discovery Sport TD4 180 HSE från 2018.
Land Rover har avböjt att kommentera resultatet. Däremot har PSA, som tillverkar DS, uttalat sig: ”PSA-gruppen har skapat en division som jobbar med att analysera och hitta svagheter i säkerhetssystem.”

Bilar som teamet INTE kunde bryta sig in i:
Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 140 ST-Line X.
Bilen har en så kallad ”sovande” nyckel som bli inaktiv om den inte rörts på 40 sekunder.
Mercedes-Benz A-klass A220 AMG.
Här har Mercedes skapat en nyckel som avaktiveras omedelbart efter ett knapptryck – eller som slutar sända ut signaler efter två minuter om nyckeln inte rörts.
BMW X3 XDrive20i M Sport 2018.
Så länge nyckeln var inaktiv kunde teamet inte bryta sig in i bilen, men när nyckeln aktiverades tog det bara 40 sekunder att ta sig in i bilen och ytterligare 20 sekunder att köra iväg.

För den som enkelt vill skydda sig mot relästölder finns det enkla knep som lurar tjuven. För det första är det viktigt att inte förvara nyckeln för nära bilen, en låda i hallen eller köket kan göra att tjuven lätt får kontakt med nyckeln via en signalförstärkare. Lägg den gärna i ett låst skåp så långt bort från parkeringen eller garaget som möjligt. Du kan också använda ett metallfodral eller aluminiumfolie. Testa så att bilen inte går att öppna eller starta när du slagit in nyckeln.

Läs mer här om relästölder:

Bilarna med nyckellöst system som får underkänt

Lura biltjuven med vanlig aluminiumfolie

Volvoligorna slog till igen – fem nya bilar stulna

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com