Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Stöldvågen - så lätt stjäls nya Volvo-bilar

Volvo: Vi ska införa ny teknik i bilnycklarna

Tjuvarna har hittat en ny metod som gör att de enkelt stjäl nya Volvobilar med signalförstärkare. I midsommar stals exklusiva S90- och V90-bilar utanför Karlskrona.  -Jag blev tagen på sängen att en ny Volvo var så lätt att stjäla fast nycklarna låg i huset, säger en av de drabbade ägarna. Nu bekräftar Volvo för BytBil att de kommer att göra om sitt nyckelsystem för att stoppa stöldvågen.

Äger du en ny Volvo av senare årsmodell som har ett nyckellöst system som gör att du kan öppna bildörren utan att låsa upp med fjärrkontroll och köra i väg med nyckeln kvar i fickan? Då gäller det att vara på sin vakt.

Senaste månaderna har Sverige drabbats av en stöldvåg där tjuvarna använder signalförstärkare för att kunna låsa upp och köra i väg med lyxiga Volvobilar fast ägaren har nyckeln i huset flera meter från bilen. Även det brittiska säkerhetsinstitutet Thatcham pekar ut Volvos nyckellösa system i nya bilar som osäkert och dåligt i sina tester.

Under midsommarhelgen slog biltjuvar till mot ett villaområde utanför Karlskrona och samma natt stals två lyxiga Volvobilar av senare årsmodell med hjälp av signalförstärkare. En Volvo V90 Cross Country D5 AWD och en S90 Inscription D5 AWD försvann från uppfarterna trots att nycklarna låg i ägarnas hus. Tillsammans var bilarna värda 900 000 kronor.

– Bilen stod utanför huset när den stals, och nycklarna låg ett antal meter ifrån. Jag blev tagen på sängen att det var så lätt att stjäla en ny fin Volvo jag trodde var säker. Volvo borde skicka ut foliepåsar att lägga alla nycklar i, säger en av de drabbade ägarna till BytBil.

Volvokuppen i Blekinge är bara en i raden den senaste tiden som har drabbat ägare till nya fina Volvobilar. För en knapp månad sedan slog tjuvarna till mot en radhusgata i Upplands Väsby norr om Stockholm och tre nya Volvobilar stals med signalförstärkare.

Två Volvo XC90 och en V90 försvann från ägarna garageuppfarter framför radhus. Tillsammans var bilarna värda 1,6 miljoner kronor.

– Det är med största sannolikhet organiserade utländska ligor som ligger bakom stölderna i Upplands Väsby. Troligtvis ligor från gamla östblocket, säger Lars Stervander, polisinspektör på regionala utredningsenheten till Stockholm Direkt.

Tjuvarna ställer sig utanför ytterdörren med en signalförstärkare som fångar upp signalen från nyckeln. Den skickas sedan vidare till en medbrottsling vid bilen som låser upp den och startar den. Enligt polisen körs de vanligen upp på en lastbilstrailer som står parkerad i närheten och smugglas sedan ut ur Sverige.

-Den här typen av stöld kan påverka vilken typ av bil som helst som har ett nyckellöst system, och är mycket ovanlig. Volvo använder standardteknologi för sitt nyckellösa system och applicerar avancerade krypteringar för att begränsa riskerna, säger Annika Bjerstaf, presschef för Volvo Cars i Sverige.

Volvo kommer dock att förändra sitt nyckellösa system och införa rörelsesensorer i nycklarna som ska försvåra för tjuvarna.

-Nya bilar är säkrare än någonsin, men vi fortsätter att arbeta och förstärka våra bilar i takt med den senaste tekniska utvecklingen. Som ett led i detta introducerar vi ny teknik för nycklar för nya Volvobilar senare i år för att förstärka bilarnas säkerhet ytterligare ett steg. Syftet är att ytterligare minska riskerna för våra kunder, säger Annika Bjerstaf.

För den som redan har en ny Volvo med nyckellöst system är det bästa rådet att lägga nycklarna i en foliepåse, eller metallask, och kontrollera så att bilen inte går att öppna när du har den nära bilen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com