Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här startar laddhybriden en kraftig husbrand

"Det var en proffsigt utförd installation av laddbox"

Laddhybriden stod på laddning vid radhuset när den plötligt började brinna.
– Jag vet inte vad orsaken är, men när jag kom upp såg jag att det bara var bilen som brann, säger bilägaren Johan Erixon från Luleå.

Runt 03.30 i söndags morse väcktes Johan Erixon och flickvännen av att deras dotter skrek. Familjens bil – en Volkswagen Passat GTE laddhybrid från 2017 – brann på uppfarten utanför köket i deras radhus.
Två hus totalförstördes, men ingen skadades.
Först cirkulerade uppgifter om att bilen laddades i ett vanligt vägguttag, men det dementeras av ägaren Johan Erixon.
– Jag är en förespråkare för elbilar och det är mycket snack om att det ska vara bilens fel. Men jag vill inte spekulera om det, och jag vet att det var en proffsigt utförd installation av laddbox, allt var korrekt med den biten, säger han i en intervju med SVT Norrbotten.
– Den hade varit på laddning en lång tid, bilen hade inte precis satts i utan batteriet var fulladdat sedan länge, fortsätter bilägaren.
Nu hoppas Johan Erixon på att det blir en ordentlig utredning för att gå till botten med vad som hänt. Men är han rädd att skaffa laddhybrid igen?
– Nej, jag tror att jag kommer våga satsa på en elbil igen, eller hybridbil, säger han.
I Sverige rullar drygt 11 000 Volkswagen Passat GTE-hybrider och det gör modellen till Sveriges mest sålda laddhybrid.

Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket, berättar att det inte är vanligt att elbilar fattar eld under laddning. Han känner bara till ett tidigare fall i Sverige.
– Åtminstone i sådan omfattning att räddningstjänsten fått rycka ut. Den bilen började brinna till följd av varmgång i antingen en inkopplad timer eller i själva eluttaget, säger han.
Det finns inga entydiga regler kring vilka eluttag elbilar ska laddas i. På elsäkerhetsverkets hemsida finns rekommendationer där det står att man ska undvika att ladda elbilen regelbundet  i ett vanligt eluttag eller i motorvärmaruttag.
Något förbud mot att ladda i vanliga eluttag finns inte.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com