Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världspremiär för nya Prius laddhybrid

Drar endast 1,4 liter/100 km

Större litiumjonbatteri , solcellsladdning och eldriven värmepump är några av nyheterna på nya Toyota Prius laddhybrid som med en ny look hade världspremiär i New York.

Med en bränsleförbrukning på endast 1,4 liter/100 km ska den nya Prius Plug-in Hybrid bli den energieffektivaste laddhybriden på marknaden berättar. Nya Prius Plug-in Hybrid som delar kaross med den senaste, fjärde generationen av den vanliga fullhybriden Prius, har en rad tekniska innovationer, som till exempel solcellsladdning och eldriven värmepump.

Bilen presenteras som Prius Prime i samband med bilmässan i New York, och visst är det lite Transformer-look över den nya fronten och bakpartiet. Tillsammans med LED-strålkastare fram och LED-bakljusen bak så kan man tro att den är en kusin till Optimus Prime. (Fotnot – Transformers är robotar som i actionfilmerna från Hollywood som kan förvandla sig till fordon, flygplan eller andra tekniska föremål. Och Optimus Prime är ledaren för de goda robotorna, Autobots.)

Men nog om robotar på film, nya Prius laddhybrid har ett större litiumjonbatteri  (8,8 kWh) jämfört med förra generationen och räckvidden med bara eldrift blir fördubblad – drygt fem mil . Den normerade bränsleförbrukningen vid blandad körning beräknas vara så låg som imponerande 1,4 liter/100 km och CO2-utsläppet endast 32 gram/km. Trots den ökade batterikapaciteten kommer det bara att 2,3 timmar att fulladda hybridbatteriet från ett vanligt 230-volts eluttag.

Än fler tekniska innovationer är att den nya Prius Plug-in Hybrid har solcellsladdning inbyggd i taket och kuperad bakruta och automatisk stängning av grillen är några detaljer som bidrar till att hålla luftmotstånds­koefficienten så låg som Cd 0,24, bland de lägsta i världen. I kupén känner bilens automatiska S-FLOW-system av om det finns passagerare i baksätet, för att undvika att värma upp (eller kyla) tomma platser.

Förbränningsmotorn då? Jo, det finns det, det är en fyrcylindrig 1,8-liters bensindriven VVT-i Atkinson-motor som med en optimerad drivlina kommer att användas så lite som möjligt, även vid snabba accelerationer och i kallt väder. Bland annat används såväl elmotor som generator för att stötta förbränningsmotorn vid både acceleration och normal körning. En uppvärmning av hybrid­batteriet ökar effektiviteten i kyla och en helt ny typ av eldriven värmepump – för övrigt världens första i bilsammanhang berättar Toyota själva – gör att förbränningsmotorn inte behöver starta för att ge värme i kupén eller för att driva luftkonditioneringen.

Säkerhetsmässigt har bilen ett aktivt krockskyddssystem med fotgängardetektion som tillsammans med en aktiv farthållare, körfilsvarning med kör­filsassistans, vägskyltsigenkänning och automatiskt helljus som är en del av säkerhetssystemet Toyota Safety Sense. Döda vinkeln-varnare och varnare för korsande trafik bakom bilen finns också att tillgå.

Nya Prius Plug-in Hybrid kommer till svenska återförsäljare i slutet av 2016.

Foto: Toyota
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com