Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är Volkswagens nya elbil

ID-familjen utökas med en el-bjässe

Volkswagens ID-familj kommer få tillökning.
Nu visas ännu ett ID-koncept upp och tanken är att den här modellen ska vara ute på marknaden om två år.
Namnet är ID. Roomzz och det är en bjässe: Nästan fem meter lång och 1,90 meter bred. Men så är den också större än Touareg och har tre stolsrader.

Att Volkswagen öser ut nyheter om sina kommande elbilar beror på att man byggt klart plattformen MEB (Modular Electric Drive Matrix) som är skapad särskilt för helelektriska bilar. Nu gäller det att ta igen Teslas försprång och visa världen vilka som ska dominera elbilsförsäljningen.
Projektet med att ta fram MEB beskrivs som ett av de största i Volkswagens historia.
– MEB utgör grunden för fler än 10 miljoner elbilar i den första vågen från koncernens olika märken och banar väg för e-mobiliteten, säger Thomas Ulbrich, medlem i Volkswagens ledningsgrupp med ansvar för e-mobility.
– Faktum är att ID. kommer att överträffa alla nuvarande begränsningar i elbilsklassen, både när det gäller utrymmet invändigt och mångsidigheten. Lika revolutionerande är förhållandet mellan hjulbasen och bilens längd. Här är överhängen mycket korta. Detta har gjorts möjligt genom att det inte finns någon förbränningsmotor som stjäl plats fram, varför axlarna kan flyttas längre från varandra, förklarar Thomas Ulbrich.

ID. Roomzz kommer att klara 0-100 km/h på 6,6 sekunder och maxfarten blir 180 km/h.
Att ladda bilen till 80 procents maxkapacitet kommer att ta 30 minuter.

I kabinen ser det väldigt annorlunda ut jämfört med Volkswagens gamla förbränningsbilar. Panelen vid förarsätet har bara en skärm och den digitaliserade ratten ser väldigt speciell ut.
Bilderna som kom igår visar dessutom att bilen har skjutdörrar. Men som sagt, det är en konceptbil så det återstår att se vilka ändringar som görs innan den börjar tillverkas.

Den 18 april kommer ID. Roomzz att visas upp för besökarna på Shanghai Auto Show. Då återkommer vi med fler bilder och omdömen.

Hela ID-familjen:

ID.
Nya ID. blir den första modellen baserad på den nya MEB-arkitekturen som släpps på världsmarknaden. Gjord på en plattform speciellt utvecklad för elbilar (MEB) och som kommer att vara minsta gemensamma nämnare för alla modeller i ID-familjen.
Lanseras nästa år.

ID. Crozz
Crozz står för ”crossover” och är en elektrisk suv som kommer drivas av två elmotorer och ska ge 306 hästkrafter.
Räckvidd mellan 400-600 km.
ID. Crozz kommer även vara fyrhjulsdriven och ha en topphastighet på 180 km/h. Det kraftiga batteriet kan laddas till 80% på bara 30 minuter om man använder snabbladdning.
Lanseras nästa år.

ID. Buzz
Kommer ha plats för upp till åtta personer.
Den lanseras med en helt elektrisk motor på 369 hästkrafter som tar passagerarna från 0 till 100 på sex sekunder.
Med upp till 600 km räckvidd, och snabbladdning som bara tar 30 minuter.
Lanseras 2022.

ID. Vizzion
Kallas för ”nästa generations premium-sedan” av Volkswagen.
Ska ha en systemeffekt på 302 hästkrafter (225 kW) och en topphastighet på 180 km/h. Litiumjonbatterierna har en kapacitet på 111 kWh, vilket med bromsenergiåtervinningen inräknad ska ge en räckvidd på upp till 665 km.
Intelligent motorstyrning ser till att de båda elmotorerna kan samarbeta optimalt och ge drivning på alla fyra hjulen.
Lanseras 2022.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com