Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är färgen som ger mest betalt för din bil

Frågan om en udda färg är det bästa valet

Större
Stäng
  • En udda färg på din bil kan kosta dig många tusenlappar i framtiden. Foto: Pixabay
    En udda färg på din bil kan kosta dig många tusenlappar i framtiden. Foto: Pixabay
  • En udda färg på din bil kan kosta dig många tusenlappar i framtiden. Foto: Pixabay

Om du ska sälja en begagnad eller köpa en ny bil är det många saker som kan påverka priset, däribland färgen på din bil. Här är de hetaste färgerna på begagnatmarknaden.

Det är många faktorer som påverkar priset på olika bilar, inte bara motorn utan andra viktiga faktorer är växellådan, och så även färgen på bilen. Blocket har djupdykt i datan för att ta reda på vilken färg som är hetast på begagnatmarknaden.

Det senaste året har priserna på Blocket ökat med mer över 20 procent. Från 146 000 kronor i medianpris till 174 000 kronor. Dock märks det inte någon större skillnad bland nya bilar. Priset på manuellt växlade bilar ökar hälften så mycket som bilar med de populära automatlådorna.

Priserna på sedaner och familjebussar har ökat med 30 procent, medan halvkombibilar och suvar har ökat med tio procent. Kombibilar säljs det mest av, och där har priserna har ökat med 20 procent. 

– Fler har skaffat båt, husvagn samt lantställe senaste året, något vi tror har en effekt på vilken typ av bil man väljer att skaffa, kommenterar Patrik Blomér, säljchef för Blocket Fordon.

LÄS MER: Exklusiv Porsche säljs på Blocket

Elbilarna har blivit allt mer populära och där har priserna ökat med 25 procent. Bensindrivan bilar har ökat med 17 procent sedan förra året, medan dieselbilarna ökade med 13 procent.

En annan viktig faktor är vilken färg bilen har. Oavsett om du ska sälja en begagnad bil eller köpa en ny, vill du vara säker på att göra en bra affär, så tänk till i färgvalet. Du kan tappa många tusenlappar på en udda färg. Det senaste året har färgerna grå/silver ökat mest i värde, medan gult har haft den mest dramatiska prisökningen. Färgerna där priserna har ökat minst är bland bruna och röda bilar.

Under maj fanns det flest bilar i grå/silver, följt av vitt och svart på Blocket.

– Färgvalet är en viktig faktor vid bilköpet och därför är det klokt att tänka en gång extra, och kanske inte välja en som sticker ut för mycket i färg eller mönster. Vi är i regel ganska traditionella som bilköpare, säger Patrik Blomér.

LÄS ÄVEN: Video: Bytbil testar Ford Mustang 55

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com