Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är appen som kan rädda din motor

Ska även fungera på styrsystemet och växellådan

Skoda har utvecklat en app som varnar för potentiella fel i tillverkarens bilar genom att lyssnar på motorn när den är på tomgång. 

Att det finns telefonlappar i våra smarta telefoner är självklarhet i dagens samhälle och det finns även applikationer till våra bilar. Exempelvis finns Volvo on call där man kan se hur långt man har kört på el, eller vad sägs som Teslas dejtingapp?

Nu har Skoda utvecklat en ny telefonapplikation som de tror kommer göra livet enklare för tekniker hos Skodas återförsäljare och servicecenter runt om i Europa.

Appen heter Skoda Sound Analyzer och är ett enkelt diagnostikverktyg som varnar för potentiella fel i motorerna på Skodabilar genom att helt enkelt lyssna på motorn när den går på tomgång.

Den tjeckiska biltillverkaren säger att systemet är så känsligt att det kan höra även den minsta oregelbundenheten i motorns tomgång och kan direkt förslå en rad åtgärder på plats. 

Appen spelar in ljudet på motorn och jämför den med en uppsättning av kontrollinspelningar av en frisk Skodamotor. Appen konverterar ljudfilen till ett spektrogram, en visuell skildring av akustiska signaler och jämför dem med kontrolluppsättningen för eventuella avvikelser i mönstret. Appen märker av avvikelser och använder algoritmer för att föreslå de bästa åtgärderna som en mekaniker sedan kan använda sig av.

Enligt Skoda har systemet en noggrannhet på över 90 procent och ska även fungera på styrsystemet, växellådan samt även luftkonditioneringskompressorn. Enligt biltillverkaren ska det komma fler funktioner i framtiden. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com