Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Han får första åket med mittmotor-Corvetten

Jay Leno testar caben – och gillar upplevelsen

Här blir Jay Leno den första som får provköra den omtalade mittmotor-Corvetten.
Hans intryck?
– Det är helt otroligt att de lyckats få in så mycket teknik på en så pass billig bil, säger han.
Tillverkningen av Corvette Convertible startar i början av nästa år. Modellen är redan en stor succé i hela världen.

Nu får vi för första gången se hur Chevrolets nya öppna version av mittmotor-Corvetten låter och kör på vägarna. Och det är inte helt oväntat den stora tv-profilen Jay Leno som får äran.
Hans program ”Jay Lenos Garage” har 2,7 miljoner bilintresserade prenumeranter på Youtube. En hyfsad följarskara om man vill ha uppmärksamhet för sin bilmodell.
Jay Leno gästas inte bara av mittmotor-Corvetten utan även av Chevrolets chefsingenjör Tadge Juechter, som får förklara tankarna bakom bilen och guida Leno under åkturen på vägen.

Jay Leno börjar snabbt med att konstatera att priset är oväntat lågt: Endast 67 500 dollar för sportbilen med 502 hk.
– Det är helt otroligt att de lyckats få in så mycket teknik på en så pass billig bil, säger han.

Det verkar bilköparna också tycka, eftersom hela första årets produktion på 30 000 bilar redan är slutsåld till bilhandlarna, och de slåss nu om vem som ska få tilldelning av bilar.
I början av 2020 ska bilarna börja tillverkas, så det exemplar Leno kör är egentligen en förproduktionsbil med lite färre hästkrafter än de kommande exemplaren.
Basversionen Sting Ray av den nya Corvette Convertible drivs av en 502 hästkrafter stark V8-motor och bilen har en åttastegad automatisk växellåda.
– Vi har begränsat vridmomentet i bilen, förklarar chefsingenjören Tadge Juechter. Vi vill att växlarna ska få en mjukstart och genom åren har vi sett hur köpare av Corvette gör en ”burn out” direkt när de kör ut från bilhallen – och det är ju inte bra för motorn.

Men vi får ändå en bra bild över bilens prestanda och smarta funktioner.
När taket är nedfällt ligger det i ett fack med värmesköldar som skyddar det från mittmotor-V8:ans värmeutveckling. Och trots att facket tar lite plats finns det rejält utrymme i bagaget. Fjädringen har styvats upp något för att kompensera i viktökningen, men bilen väger endast drygt 40 kg mer än den täckta versionen.
I filmen ser ni hur Leno fäller upp bilens nya hopfällbara tak som är tillverkat av lättviktskomposit. På bara 16 sekunder förvandlas mittmotorbilen till en öppen cabriolet.
Taket drivs av sex elmotorer och kan öppnas och stängas i farter upp till 50 km/h.
– Wow, det där är ganska häftigt, utropar Jay Leno.

Och en av finesserna är att bilen går att höja så du slipper skrapa det låga chassit.
– Bilen kan programmeras in via GPS så den vet var den ska lyfta chassit för att inte skrapa i farthinder och kantstenar på din dagliga pendling, förklarar chefsingenjören Tadge Juechter under turen.
Den som någon gång ägt en sportbil vet att det här är ett problem på riktigt.

De första Corvetterna beräknas nå Sverige i mars nästa år. Men räkna dock med att det blir betydligt dyrare än de 60 000 dollar som är startpriset i USA. Dels spelar den höga dollarkursen in, och sedan tillkommer avgifter och moms. Och inroparmodellen är försedd med ett lockpris.
– Första halvåret görs inga bilar som inte är fullutrustade. De kostar ungefär 900 000 kr i USA och då får vi räkna med ungefär 1,5 miljoner kronor här i Sverige. Bilar med mindre utrustning kommer senare, och kommer kosta ungefär från 900 000 kr i Sverige, , säger Håkan Andersson på Exclusive Cars.
Den som lyckas bli bland de första i Sverige med mittmotor-Corvetten kan räkna med att göra en bra affär.
– Absolut, de kommer att vara unika och ovanliga i början och eftertraktade.

FYNDA CHEVROLET CORVETTE HÄR

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com