Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Greta Thunbergs nya lösning på klimatkrisen

Att bara dra ner på bilåkande och fossila bränslen räcker inte

Här är Greta Thunbergs nya giv i kampen mot klimatkrisen. I en ny film för hon fram att naturliga klimatlösningar kan ta bort enorma mängder koldioxid – men får bara två procent av pengarna som används för att minska utsläppen från fossila bränsen.
– Det är dina pengar, din skatt och dina besparingar, säger Greta.

Greta Thunberg och miljöjournalisten George Monbiot släpper tillsammans en ny kortfilm om klimatkrisen hos The Guardian. I filmen tar Greta Thunberg upp en ofta förbisedd lösning på klimatkrisen. Det kommer inte räcka att bara dra ner på bilåkande och fossila bränslen.

– Vi kan fortfarande fixa det här, du kan fortfarande fixa det här. För att överleva måste vi sluta bränna fossila bränslen, men det kommer inte att räcka. Det pratas om många lösningar, men hur är det med lösningen som är precis framför oss? Här är den galna delen, just nu struntar vi i den. Vi spenderar 1000 gånger mer på bidrag till fossila bränslen, än naturliga klimatlösningar, säger Greta Thunberg i filmen som du kan se här ovan.

Lösningen som Greta Thunberg för fram tillsammans med George Monbiot är att återställa levande ekosystem som skogar, träsk och sjögräsängar som kan reparera planetens trasiga klimat. Det är enkla lösningar som i dag förbises nästan helt.

Naturliga klimatlösningar kan ta bort enorma mängder koldioxid men får bara två procent av de medel som används för att minska utsläppen, enligt klimataktivisterna. En annan effekt av naturliga lösningar är att det skyddar mot extrema väderhändelser och motverkar utrotning av djur.

Greta Thunberg uppmanar nu alla att skydda, återställa och finansiera naturliga klimatlösningar. Filmen släpps inför dagens klimatstrejk och FN:s klimatmöte som inleds i New York på måndag.

– Vi måste skydda, återställa och finansiera. Det innebär att skydda tropiska skogar som sågas ned med 30 fotbollsplatser per minut, säger hon.

Filmen spelades in i Sverige innan Greta Thunberg seglade till USA, men släpptes inför fredagens klimatstrejk.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com