Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Trots Gretas tal - Trump gör bilarna smutsigare

Presidenten: Många fler bilar kommer produceras

Samtidigt som Greta Thunberg talade inför USA:s kongress valde president Donald Trump att förbjuda klimatsmarta bilar. Trump stoppar Kalifornien från att stifta egna lagar som sänker bilars CO2-utsläpp.
– Många fler bilar kommer att produceras enligt den nya och enhetliga standarden, vilket betyder betydligt fler jobb, jobb, jobb! twittrar Donald Trump.

I natt avskaffade Vita huset  Kaliforniens sin rätt fastställa sina egna standarder för utsläpp av fordon och har förbjudit andra stater att fastställa liknande regler. President Donald Trumps syfte är att hindra Kalifornien att stifta egna strängare utsläppsregler för bilar. Kaliforniens regler har historiskt sett har blivit standard för hela USA.

President Trump säger att åtgärden kommer att sänka bilpriserna och att påverkan på utsläppen kommer att bli minimal.

Men Kalifornien har redan vidtagit flera åtgärder för att försöka hindra Donald Trumps initiativ.

– Vi kommer att bekämpa detta försök och försvara våra normer för rena bilar,” säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom i ett uttalande.

Bilindustrin är inte heller på Donald Trumps sida när det gäller att göra bilarna smutsigare igen. Flera biltillverkare har valt att arbeta närmare Kalifornien i stället, som under många år har varit ledande i USA i att sänka utsläpp och skapa mer miljövänliga fordon. Det gäller bland annat Ford, Honda, BMW och Volkswagen. Kanske anar bilindustrin att utsläppsreglerna snabbt kan hårdna igen om Trump inte längre sitter kvar.

Men Trump är obeveklig och säker på att högre utsläpp är rätt väg att gå.

– Mycket säkrare och mycket billigare. Många fler bilar kommer att produceras enligt den nya och enhetliga standarden, vilket betyder betydligt fler JOBB, JOBB, JOBB! Biltillverkare borde utnyttja denna möjlighet eftersom utan detta alternativ till Kalifornien kommer de att ta slut, skriver Trump i ett twitterinlägg.

Trumps nya initiativ är hans senaste steg för att ta bort Obama-eran miljöskydd. I juni 2017 drog sig Trump och USA ur Parisavtalet, en klimatpakt med nästan 200 länder.

Under onsdagen talade Greta Thunberg inför USA:s kongress. Hon valde att tala mindre än en minut. Flera ungdomar hade bjudits in för att hålla tal.

– Jag vill inte att ni ska lyssna på mig, jag vill att ni ska lyssna på forskarna. Den här rapporten är mitt vittnesmål. Sedan vill jag att ni vidtar verkliga åtgärder. Det här är inte politiska åsikter. Det är inte mina åsikter, det är vetenskap, sade Greta Thunberg inför kongressen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com