Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Grattis Skoda Octavia som fyller 20 år

5 miljoner har tillverkats – hittills

För 25 år sedan slog Skoda och Volkswagen ihop sina påsar och fem år senare, 1996, rullade den första Skoda Octavia ut från fabriken. 20 år och 5 miljoner exemplar senare fortsätter framgångarna.

Den absolut första Skoda Octavia tillverkades dock redan 1959, och det var en liten gullig och bullig sak vars vägegenskaper beskrivs som ”nyckfulla” på Wikipedia. Modellen tillverkades fram till 1971, sista tiden endast som kombi-version med finesser som fjärröppning av bakluckan (i dörrposten på förarsidan). Vid stenskott på framrutan kunde den händige Skodaägaren skifta vind- och bakrutan, eftersom de hade samma mått.

Vidare under 70- och 80-tal var Skodabilarna mer roliga och nostalgiska än tekniska spjutspetsar. Vi som var med redan förr minns ljudet från ”urtrampningslagret” i tv-programmet Nöjesmassakern och vurpan under testet i Trafikmagasinet.

Men sen hände något, 1991 beslöt staten i dåvarande Tjeckoslovakien om stora privatiseringar och där bland att statliga Skoda skulle ta in en utländsk partner, och det blev Volkswagen-koncernen. Fem år senare såg den första (nya) generationen av Octavia ljuset. Bilen var byggd på en egen kaross/platta, men hade många komponenter från Volkswagen, och då främst Golf IV. 1998 kom första kombiversionen och snabbt blev Octavia en framgångssaga. Många bilägare runt om i Europa märkte att det var mycket bil för pengarna. Totalt tillverkades 970 000 sedan- och 470 000 kombiversioner av Octavia generation 1.

2004 var det dags för den andra generationen, och den här gången byggdes bilen på Volkswagen Golf V. Totalt tillverkades det 1,6 miljoner sedanmodeller medan kombiversionen såldes i 900 000 exemplar.

I november 2012 började sedan produktionen av den tredje generationen av Octavia att tillverkas, och fram till dagens datum har över en miljon Octavia byggts. Samtidigt under dessa år har Skoda gått från östtats-nostalgi till moderna, säkra och populära bilar världen över, framgångar i rallyskogen och stora fabriker i bland annat Kina, Indien, Ryssland och Kazakhstan.

Vi säger GRATTIS till Octavia som fört fram Škoda i rampljuset.

Foto: Skoda
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com