Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

GMC Hummer EV – den elektriska hummern är här

Nu kan du köra i terrängen helt utsläppsfritt

GMC har nu presenterat den elektriska hummern, GMC Hummer EV och är den tredje generationen av elbilar från GM. 

GMC Hummer EV blir det första helt elektriska tillskottet i GMC:s sortiment som drivs av nästa generationens elektrifieringsteknik. Modellen ska ha bra prestanda på vägen och är enligt GMC själva, utformad för att sätta passagerarna i centrum. 

Den elektrifierade Hummern får energi från GM:s nya Ultiumbatterier, batterier som baseras på GM:s nya elbilsplattform. GM uppskattar effekten till över 1 000 hästkrafter och ett vridmoment på 15 591 Nm som genereras av de tre separata motorerna på två drivenheter som ger Hummer fyrhjulsdrift, och därmed goda terrängegenskaper. 

GMC Hummer EV ska vara designad för att vara den ultimata elektrifierade terrängbilen och kommer ha helt nya funktioner utvecklade för att kunna ta sig över svåra hinder och terräng. 

Bland annat har Hummern funktionen CrabWalk. En funktion som gör att fram- och bakhjul kan styra i samma vinkel vid låga hastigheter, vilket möjliggör diagonala rörelser och har därmed ännu mer manöverbarhet i utmanande terräng. Den har även en adaptiv hjulupphängning ”Extract Mode” som möjliggör att hjulupphängningen kan höjas cirka 15 centimeter för att kunna ta sig över hinder eller vattendrag. Som standard erbjuds 35-tums däck från Goodyear.

Robusta stålplattor är placerade runt batteripaketet för att skydda under extrema terrängförhållanden.

Ultravision innehåller nya kameror fram och bak under bilen för att kunna hjälpa föraren att köra runt hinder samt placera hjulen rätt. Kamerorna är skyddade och är även utrustade med en tvättfunktion för att hjälpa till att rensa bort skräp. Totalt finns upp till 18 kameror tillgängliga för att hjälpa föraren omgivningen.

Bilen har en 13,4 tums infotainmentskärm och ett 12,3 tums digitalt instrumentkluster som ger föraren en mängd information om fordonets prestanda. Olika terrängprylar visar fordonsfunktioner och terrängstatus via infotainmentsystemet och klustret. Informationen inkluderar vridmoment, status på differentiallåset. däcktryck, lutning och rullningsvinklar, friktionscirkel och vridmomentvektor. 

Den kommer ha 800-volts snabbladdningsmöjlighet i upp till 350 kilowatt. Med ny teknik kan batterierna koppla om från parallell till serieläge vilket för att man kan få en räckvidd på nästan 160 km genom att ladda batteriet tio minuter. GM uppskattar att räckvidden med ett fulladdat batteri är cirka 563 kilometer. GM uppskattar att 0-60 mph går på cirka tre sekunder.

Modellen har även den senaste versionen av förarassistenten Super Criuise som har en filbytesfunktion där systemet automatiskt avgör när ett filbyte är optimalt. 

Bilen har avtagbara paneler som kan stuvas undan i ”frunken”, förvaringsfacket på bilens framtida. 

Produktionen startar i slutet av 2021 och kommer kosta cirka 112 595 dollar, mostsvarande 983 546 svenska kronor. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com