Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första bilen utan dörrhandtag

Så här kommer du in och ut ur elbilen Mustang Mach-E

OSLO. Hur sjutton öppnar man dörren?
Fords nya elbil Mustang Mach-E är en av de första bilarna utan vanliga dörrhandtag.
Så här fungerar det – när allt går som det ska.

Nya elbilen Ford Mustang Mach-E är fullspäckad med modern teknik. Men kanske är det en liten detalj som är det allra mest revolutionerande: Bilen saknar dörrhandtag. När Tesla tycker att de varit innovativa med infällbara handtag så har Ford gått flera steg längre: Inga handtag alls. Eller jo, en liten krok på dörrlisten finns det faktiskt.

BytBil var på plats på premiärvisningen i Oslo i går och försöker här reda ut hur den nya finessen med dörrar utan handtag fungerar.

Gömd i b-stolpen finns en liten elektronisk knapp som du kan trycka på för att dörren ska öppnas elektriskt. Sedan kan du dra i den lilla kroken och dra upp dörren och kliva in. Enligt Ford ska det också räcka med att ha din telefon i fickan för att bilen ska veta att det är du som kommer och sedan öppna dörren åt dig.

Bakdörrarna har ingen krok att dra i, men de fungerar på samma sätt med en liten knapp och du tar i plåtkanten dör det finns en dold greppyta för att öppna dörren och kliva in.

Skulle du ha glömt din mobiltelefon som låser upp bilen finns det en dold koddosa i b-stolpen där du kan trycka in en personlig kod för att låsa upp bilen. Ford garanterar dessutom att elmotorerna som öppnar dörrarna ska vara tillräckligt starka även om dörren frusit fast i listen, eller om is  och snö täcker dörrkarmarna. Vi vill se bilen under en svensk vinter innan vi köper den garantin…

Men vad händer om batteriet är dött, går det inte att komma in i bilen då? Jo, Ford har satt i små superkapacitorer i dörrarna som lagrar reservström och ska se till att du kan öppna dörren minst en gång trots urladdat batteri. Från insidan öppnas dörrarna också elektriskt, men är batteriet urladdat så drar du några extra millimeter och dörrspärren utlöses mekaniskt. I baksätet finns dock inte den mekaniska funktionen, så då måste du hoppa fram till framsätet för att komma ur bilen.

Men vad händer då vid en olycka? Nyligen blev Tesla stämda av änkan till en man som brann inne i bilen då dörrhandtagen inte gick att öppna för att de inte fälldes ut efter en olycka. Det var lite svårt att få svar på den frågan i kaoset i Oslo när bilen premiärvisades i går.

Vi söker ett exakt svar från Ford, men enligt uppgift ska det gå att trycka på knappen och lossa dörrarna utifrån vid en olycka, men några stabila handtag att dra i och bända upp dörren för den som vill rädda någon ur bilen finns alltså inte.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com