Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ford-chefen: ”Mustang tar många kunder från andra märken”

BytBil intervjuer Ford-toppen om nya Mustang Mach-E

LONDON. Ford-chefen Roelant de Waard är väl införstådd med att elbilar delar befolkningen i två läger.
Men nya Mustang Mach-E är på väg att vinna över skeptiker från andra bilmärken.
– Folk älskar det de har, och byter inte uppfattning förrän de är tvungna. Det är polariserande, men när de testat blir de övertygade, säger Roelant i en intervju med BytBil.

Ford tar i rejält när de lanserar Europa-versionen av Mustang Mach-E i London. Nytt är att fjädring, styrning och fyrhjulsdrift har fått en sportigare konfiguration för att passa europeiska kunder. Ford lanserar bilen med en lyxig show på Marble Arch i London och BytBil får en exklusiv intervju med Roelant de Waard, chef för Fords personbilar i Europa. En verkligt trogen Ford-soldat som har jobbat på företaget sedan Sierrans dagar.

Men nu är det lanseringen av märkets första riktiga elbil som gäller: Mustang Mach-E.
– Sverige är en av de viktigaste marknaderna för bilen. Ni har en stark elektrifieringstrend i Sverige. Men Norge blir första landet vi börjar leverera bilen i under oktober månad, säger Roelant de Waard.

Efter premiärvisningen av bilen har Ford fått en del kritik för namnet och att en elbil renommésnyltar på muskelbilsvarumärket Mustang. Men så här långt verkar det vara ett lyckokast.
– Vi ville att det skulle vara en spännande bil, och ville göra en Mustang och det blev det verkligen. Det jag är mest stolt över är att bilen lever upp till Mustang-varumärket. Mach-E är en bil som verkligen är kul att köra.

Varför ska jag köpa en Mustang Mach-E i stället för en laddhybrid som de flesta svenskar nu köper?
– Jag skulle säga att det beror på vart du bor och vilka behov du har. Jag kan förstå kunder som kör långa avstånd ofta och behöver en laddhybrid. Men bor du runt en stor stad kan en elbil passa utmärkt. Vi satsar på hårt på elektrifiering, men olika elektrifiering för olika människor.

Hur många Mustang Mach-E siktar ni på att sälja i Sverige och Europa i år?
– Vi har inte kommunicerat någon siffra för den svenska marknaden, men det vi har sagt är att vi ska sälja 50 000 bilar globalt under den kommande 12-månadersperioden.

Hittills har Tesla varit ledande på elbilar, varför ska jag välja en Mustang Mach-E i stället för deras kommande Model Y, bilarna tycks vara ganska lika?
– Därför att vår bil får ditt hjärta att slå lite snabbare! Dessutom erbjuder vi en hel del unik teknik. Bland annat är bilen självlärande med AI-Teknik. Vi har dessutom en design som både ger ett sportigt utseende och en rymlig och bra kupé med fin sittställning. Bilen har dessutom en fantastisk väghållning.

När jag intervjuade din motsvarighet på Volkswagen, Jürgen Stackmann, berättade han att Volkswagen förlorar pengar på sina elbilar i början, hur är det med er?
– Vi kommer att tjäna pengar på Mustang Mach-E!

När förväntar ni er att Ford säljer fler elbilar än fossilmotorbilar?
– Det enda vi har sagt är att år 2022 ska vi sälja fler elektrifierade bilar än rena förbränningsmotorbilar.

Kommer ni att klara EU:s nya utsläppsregler i år?
– Det måste vi göra, annars hamnar jag i fängelse!

Vad har varit svårast under utvecklingsarbetet med Mustang Mach-E?
– Det som var svårt var att bestämma sig för att den skulle heta Mustang och vara en Mustang. Vi började utveckla bilen för tre år sedan, och från början var det en elbil utan Mustang-identitet. Det blev en bil som lever upp till varumärket, en bil som verkligen är kul att köra och får dig att vilja köra.

Från vilka bilmärken kommer köparna av Mustang Mach-E att komma?
– Vad kul att du frågar, för vi gjorde en undersökning i Nederländerna. Vi sålde 40 bilar i rad till kunder som kom från andra märken! De flesta hade haft tyska märken tidigare. Vi förväntar oss att det kommer att vara på liknande sätt även på andra marknader.

Redan i dag verkar det lite trögt att sälja stora dyra el-suv:ar. Audi e-tron, Mercedes EQC, I-Pace och Model X verkar börja behöva lite rabatter nu. Finns det en risk för överetablering i segmentet?
– Vi har lyckats väldigt bra med att få in reservationer av bilen. Hela First Edition-upplagan är slutsåld, så vi känner oss trygga i vår satsning.

Men det är fortfarande många som verkar ha svårt att överhuvudtaget tänka sig en elbil?
– Än så länge är elbilar inte billiga och de är inte för alla ännu. Jag tror att alla älskar det de redan har, de kommer inte byta uppfattning förrän de är tvungna och de ser att en elbil kan vara riktigt kul att köra. Och den dagen bilarna blir billigare kommer de slå igenom.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com