Redaktionen tipsar

Forskare och politiker: Km-skatt på elbilar ska införas

Så ska tappet från mindre bränsleskatt tas igen

Glöm att du kommer att kunna köra med billigare med en elbil i framtiden. Forskare, politiker och experter är överens om att en kilometerskatt kommer att införas, uppger SR Ekot. Den nya skatten kan komma inom 5-10 år.

Svenska IVL Svenska Miljöinstitutet genomför just nu ett forskningsprojekt kring införandet av en kilometerskatt i takt med att den svenska fordonsflottan håller på att förändras. Den som tror att elbilen kommer att innebära billigare bilåkande med låg skatt och utan dyr tankning kan nog ge upp de drömmarna.

– Ja, de viktigaste slutsatserna är att de flesta av dem som vi har frågat tror på ett införande av kilometerskatt för personbilar innan år 2030, säger Anders Roth, projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet till SR Ekot.
Vissa bedömare tror att elbilar och laddhybrider inom en mycket snar framtid kommer att dominera nybilsmarknaden, även om de i dag är mycket dyrare att köpa och köra för privatpersoner. De flesta laddhybrider i dag har så kort räckvidd att de till stor del körs på bensin. Ska de dessutom får kilometerskatt blir ekvationen ännu svårare att få ihop för en privatperson som inte får subventioner på samma sätt som tjänstebilsförare.

Experter tror dock att övergången till el- och laddbilar kan gå fort och att det innebär ett stort tapp i skatteintåkter när bensin- och dieselskatterna inte längre drar in lika mycket pengar.

För att inte statskassan ska tappa pengar tror ett 20-tal experter, politiker och forskare att en kilometerskatt kommer att införas inom 5-10 år.

– Svaren från den här undersökningen kommer att vara ett bra inspel för oss när vi funderar över hur utformningen av ett kilometerskattsystem ska se ut, säger Anders Roth till Ekot

Exakt hur den ska utformas finns inga förslag på ännu, men en tanke är att storstadsbor kan få högre kilometerskatt än de som bor på landet.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com