Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Förädlad eller förstörd? Se moderna tolkningen av Volvo T-Gul

Här är den moderna tolkningen av Volvo 850 T-Gul.
Youtubern ”TheSketchMonkey” gör en modern tolkning av sin favoritbil.
– Det här ör en speciell film för mig, om en svensk legend.

Det är inte bara i Sverige som Volvo 850 T-5 R ”T-Gul” är något av en ikon. Youtubeartisten TheSketchMonkey som blivit en profil på att rita om kända bilar i sin Youtube-kanal avslöjar att 850 T-5 R är en av hans absoluta favoritbilar från barndomen.

Han menar att Volvo hade ett annat självförtroende med sina kantiga bilar i början på 1990-talet, något som kommit tillbaka först nu i den svenska designen.

Därför sätter han tänderna i Volvo 850 T-Gul och moderniserar designen i sin senaste Youtube-video. Förstörd eller förädlad? Döm själva.

Volvo 850 T-5 R – kallad T-Gul – blev på sin tid en större succé än Volvo hade kunnat ana. Endast 2500 exemplar tillverkades av denna högpresterande modell och bilarna tog slut i rekordfart.
Första veckan i oktober 1994 startade produktionen av T-5R i fabriken i Gent, i Belgien och några veckor senare fanns bilarna tillgängliga i flera länder.
På några få månader 1994 hade hela den begränsade upplagan sålt slut, 2 537 gula och 2 516 svarta. Volvos reklam för bilen var också väldigt speciell:
”Vi försöker inte sälja den här bilen till dig, vi låter dig bara veta att den existerar” skrev Volvo i sina annonser.
Och Volvo sålde alltså slut så snabbt att de egentligen inte behövde göra reklam för modellen.

Fakta om Volvo 850 T-5R

I början av 1995 startade leveranserna av den första av Volvo’s R-modeller. Den gula 850 T-5R blev en stor succé men producerades enbart i 2 537 exemplar.
Eftersom modellen var en sådan succé så beslutade Volvo att tillverka den i fler exemplar fast i färgerna olivgrön metallic (dark olive) och solid svart.

Bilen har 225 hästkrafter, men motorn trimmades med en så kallad overboost-funktion så att den i 30 sekunder får 15 extra hästkrafter.  Efter de 30 sekunderna är motorn tillbaka till 225 hk.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com