Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världsstjärnan säljer sin Volvo

850-modellen i fint skick – för 200 000 kr

Till salu: en Volvo 850 T5-R tillverkad 1996.
Säljare: en världsstjärna med erkänt bra smak för bilar.

Det är Jamiroquais sångare Jay Kay som rensar lite i garaget hemma i England.
Ute till försäljning är hans Volvo kombi som rullat 6 700 mil, men är i perfekt skick. Priset väntas bli strax över 200 000 kr.

Då är bilen servad och bjuder på lite extrautrustning, t ex nya ABS-bromsar, ett larm med fjärrkontroll, dimljus, klimatanläggning och elektriskt värmda säten som har Amaretta-klädsel. Och just det – glastak och fyra krockkuddar får vi inte heller glömma. Ni kan se en del detaljer i bildspelet ovanför artikeln.

850-modellen var den första svenska personbilen från Volvo med tvärställd femcylindrig motor och framhjulsdrift.

Många var skeptiska till en så sportig, lyxig och avancerad Volvo. ”Den är nog inte lika stryktålig som de andra”, sa skeptikerna.
De fick fel. En hel del 850-bilar med 40 000 mil eller mer på mätaren rullar fortfarande med sitt karaktäristiska motorljud. Och Jay Kays mörkolivgröna 850 har bara gått 6 700 mil, så den kommer hänga med länge till.

Engelska motortidningar har förstås uppmärksammat Jay Kays bil och hyllningarna är många:
– Kanske den mest ”hardcore” vägmaskinen som Volvo någonsin byggt, och en av de bästa Q-bilarna någonsin, skriver Autoclassics. Inspirerad av Volvos succé i BTCC så fick uppföljaren en femcylindrig motor på 250 hästkrafter som gjorde 0-100 på 5,8 sekunder.

1994 tävlade Rickard Rydell i BTCC med kombiversionen av Volvo 850. Året efter bytte Volvo till sedanversionen när vingar blev tillåtna bak på bilarna, men inte fick gå över taklinjen. Det diskvalificerade alla kombimodeller.

1995 toppades 850-programmet av 850 T-5R, populärt kallad T-Gul efter den speciella gula färgen som tillverkades i 2 537 exemplar. Men efterfrågan blev så stor att ytterligare bilar rullades ut ur fabriken: 2 516 svarta och 1911 gröna.
Jay Kays olivgröna bil exporterades till Japan, men står nu alltså i England bland många andra exklusiva bilar som han samlat genom åren.

Engelska tidningar hävdar att ”tråkiga” Volvo fick en sportigare image med 850, men vilka i herrans namn var människorna bakom den förvandlingen?
Två personer: Peter Augustsson, som senare blev chef för SAAB Automobile. Och formgivaren Jan Wilsgaard som gjorde sin sista Volvomodell. 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com