Redaktionen tipsar

Sälj bilen snabbt - då ska du välja rätt färg

"Många har bevakning på bilar med ovanlig färg"

Går du i tankar på att sälja din bil – eller funderar du på att köpa en ny bil?
Färgen kan spela stor roll när det kommer till försäljningen.
– Gröna bilar säljer snabbast. Det beror på att de är ovanliga och att många bevakar dem, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.se.

Att välja färg på sin nya bil är bland det roligaste som finns – att sitta i biltillverkarnas digitala bygg-din-bil-tjänst och prova sig fram vilken man gillar bäst. Eller kanske att välja begbil i bilhallen efter vilken färg man matchar bäst med. Många delar av ett bilköp är mer känslomässiga än rationella. 

Nu visar det sig att färgen kan ha ganska stor betydelse – förutom det rent estetiska. Det kan skilja ganska mycket på hur snabbt bilar med olika färger säljs, visar ny statistik som Blocket tagit fram. 

– Det handlar om utbud och efterfrågan. Det finns ganska få gröna bilar till salu, därför säljs de snabbt, de som vill ha en grön bil är på hugget efter de få objekt som kommer ut. Omvänt gäller det för vita bilar som är vanligast och också säljer lite långsammare, säger Linnéa Aguero på Blocket som tagit fram färgstatistiken. 

Inte långt efter den gröna kommer en annan ovanlig färg – gul. Det är en ovanlig färg på bilar i dagens läge, annat var det på 1970-talet. När en gul bil kommer ut i dag är det många som bevakar och vill köpa den snabbt. 

Lite mer väntat är det kanske att klassiska bilfärger som blå, röd och silver placerar sig högt. I andra änden av listan hittar vi alltså vit, som tar längst tid att sälja. 

Något som mer tros bero på det stora utbudet av vita bilar än att vi tycker att vita bilar är fult. 

Färgerna som säljs snabbast

1. Grön
2. Gul
3. Blå / lila
4. Röd
5. Grå /Silver
6. Svart
7. Brun
8. Vit

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com