Redaktionen tipsar

Bilder: Europas finaste T-Gul - så dyr är den

Nu säljs ett unikt exemplar – "som en tidskapsel"

Då och då kommer chansen att köpa en av Volvos mest åtråvärda bilar någonsin.
Som nu – hos en bilhandlare i Malmö.
– Det här är ett unikt tillfälle att köpa en av Europas finaste och lågmilade Volvo 850 T-5R, säger Joakim Glans, ägare av Garage-11.

Volvo 850 T-5 R – kallad T-Gul – blev en större succé än Volvo hade kunnat ana. Endast 2500 exemplar tillverkades av denna högpresterande modell och bilarna tog slut i rekordfart.
Första veckan i oktober 1994 startade produktionen av T-5R i fabriken i Gent, i Belgien och några veckor senare fanns bilarna tillgängliga i flera länder.
I början av januari hade hela den begränsade upplagan sålt slut, 2 537 gula och 2 516 svarta.
Volvos reklam för bilen var också väldigt speciell:
”Vi försöker inte sälja den här bilen till dig, vi låter dig bara veta att den existerar” skrev Volvo i sina annonser.
Och Volvo sålde alltså slut så snabbt att de egentligen inte behövde göra reklam för modellen.

På den tiden fanns det återförsäljare som efterfrågade en ”inte så gul” bil, men idag är den T-gula kultförklarad och fina exemplar ute till försäljning måste anses ganska ovanligt.
Men i en bilhall i Malmö står just nu ett riktigt fint exemplar och väntar på en köpare.
– Det här är ett unikt tillfälle att köpa en av Europas finaste och lågmilade Volvo T-5R, säger Joakim Glans, ägare av Garage-11.
– Bilen har gått 4 300 mil, men är minutiöst skött. Man kan inte ens se att folk suttit i bilen, sätena och inredningen ser i princip orörda ut. Bilen är som en tidskapsel.
– Jag har behållit bilen precis som den är. Men ibland känns det som att jag driver ett litet hospis – och inte en bilaffär – och vill ta hand om rariteterna.

Joakim köpte bilen av en samlare, som var blott den andre ägaren. Den förste köparen kom från Finland och hade bilen i många år. Tydligen blev han något av en kändis i Volvo-kretsar:
– Jag har fått samtal från insatta kunder som berättat att den finske ägaren hade ett par T-gula Ray Ban-glasögon som matchade bilen, säger Joakim.

Även alla papper och böcker om bilen finns sparade, och det är tur enligt Joakim:
– Ja, samlarna är mycket kräsnare idag än för tio år sedan. Idag ska samlare ha produktionsböcker och annat, annars vill de inte ha bilen.

Gör man en bra affär om man slår till på bilen nu?
– Ja, 385 000 kronor för en så här unik bil är ett bra pris. Jag brukar säga att ”köp grejer nu som du inte kan köpa imorgon.” Och den här bilen finns garanterat inte snart, säger Joakim.

Se annonsen här

Snabbfakta Volvo 850 T-5R

1995 kom den första av Volvo’s R-modeller. Den gula 850 T-5R blev en stor succé men producerades enbart i 2 537 exemplar.
Eftersom modellen var en sådan succé så beslutade Volvo att tillverka den i fler exemplar fast i färgerna olivgrön metallic (dark olive) och solid svart.

Bilen i Bytbil-annonsen tillverkades i 734 exemplar (sedan och automatväxel) medan 383 T-Gula bilar hade manuell växel.
Bilen har 225 hästkrafter, men motorn trimmades med en så kallad overboost-funktion så att den i 30 sekunder får 15 extra hästkrafter.  Efter de 30 sekunderna är motorn tillbaka till 225 hk.

Det har förekommit försök att förfalska T-Gul. Men en äkta modell har alltid taklucka och sätena är alltid klädda i mörkgrått läder och Amaretta-tyg.

Volvos projektgrupp fick endast 9 månader på sig, med en budget på 15 miljoner kronor, att komma fram till en bil utöver det vanliga. De började med att piffa till en standard 850 Turbo med tillbehör de redan hade på hyllorna och fortsatte med sportiga 17 tumsfälgar, sänkt fjädring och en helt ny färg, Cream Yellow, framtagen av Ingvar Malander, ansvarig för utvecklingen av nya färger på Volvos designavdelning.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com