Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Den här klassikern kommer stiga i värde"

En T-Röd till salu – vem hugger snabbast?

Det är inte vilken röd Volvo som helst. På Mellinger Bil i Västerås står en svensk klenod – en T-Röd – och väntar på att få en köpare.
– Kul att att ha något extra i bilhallen, säger säljaren Fredrik Eriksson. Den här klassikern kommer att stiga i värde.

En röd Volvo 850 R från 1997. De flesta kännare vet vad det betyder: en äkta T-Röd.
Bilförsäljaren/inköparen Fredrik Eriksson från Västerås högg snabbt när han såg bilen annonseras på Blocket av en privatperson från Skåne.
– Jag är en nyfiken kille och ibland händer det att jag nyper vissa saker på Blocket. Jag tänkte att en sån här bil lockar trafik till hemsidan och att nyfikna kunder kommer till bilhallen och tittar, säger han.

Fredrik ville göra affären snabbt, så efter ett telefonsamtal och några mail var bilen hans.
– Sen fraktade vi upp den till Västerås och gjorde lite småfix AC:n var trasig och mätarhuset hade slutat lysa, så det fick verkstaden ta hand om. Annars har det bara varit rekond.
– Röda bilar ser alltid bra ut på bild, men visst finns det spår av tidens tand. Bilen har trots allt gått 23000 mil.

Har du provkört bilen?
– Ja, den är helt fantastisk och går så mjukt och fint. De femcylindriga maskinerna är speciella.

Kan du beskriva skillnaden på en helt ny bil och en 22 år gammal T-Röd?
– De nya bilarna har så många digitala saker, men här är det bara att vrida på nyckeln och åka. Visst knarrar det mer i en gammal bil, men det verkar vara många svenskar som vill ha det.

Om du får gissa, vem kommer att köpa bilen?
– Jag önskar att någon medlem i Volvoklubben tar hand om den och förädlar den. Men jag har fått ganska många samtal, bland annat från en holländsk bilhandlare som är sugen. Han hade en T-Gul förut och ville ha 240 000 kr för en Volvo som hade gått 24 000 mil. Så det är risk att den här bilen hamnar utomlands.
– Volvo T-Röd är en svensk klassiker. så köper man ett fint exemplar och ställer i garaget kommer den nog att stiga i värde.

Att modellen fick heta T-Röd i folkmun var självklart eftersom den kom direkt efter succén med T-Gul. Beteckningen R står precis som T-5R inte för någonting men kopplingen till Racing var helt klar.

Så här skrev Teknikens Värld 1995 när de provkörde bilen för första gången:
”850 R är den starkaste och snabbaste personbilen i företagets snart 70-åriga historia. Den redan snabba T-Gul har trimmats ytterligare.
Motorn är till det yttre densamma: en rak femma på 2,3 liter med turbo och laddluftkylare. Den pumpar ut 250 hästkrafter vid 5 400 r/min. T-Gul hade 240 hk. Vridmomentet är betydligt kraftigare. T-Gul hade 300 newtonmeter som bäst men denna motor har 350 Nm mellan 2 400 och 5 000 r/min.
Förvandlingsnumret har skett med ett större turboaggregat och effektivare laddluftkylare. I normala fall betyder det mer effekt men också kraftigare ”turbokick”.
Accelerationen från 0-100 km/h går på 6,7 sekunder vilket är rasande raskt för en stor familjebil. Toppfarten är begränsad till 250 km/h: där klipper elektroniken av bränsleinflödet.
Det här är den roligaste Volvo jag kört utan flamsäkra underkläder och racingoverall!”

Se annonsen här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com