Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ferrari-klassikern "glömdes bort" - har bara gått 770 mil

"Gått minst mil av alla motsvarande bilar i Europa"

Nästan lika fin som när den kom ut ur fabriken 1988. Här är en Ferrari Testarossa som klarat 32 år extremt bra.
– Den har gått minst mil av alla motsvarande bilar i Europa, säger sportbilshandlaren Torbjörn von Braun.

Hur kommer det sig att en 32 år gammal bil endast har 778 mil på mätaren?
När sportbilshandlaren Torbjörn von Braun forskade i bilens historia kom ganska tragiska detaljer  fram från finanskrisens dagar i början av 90-talet.
Den 21 maj 1987 gick en framgångsrik byggherre från Danderyd in till Bertil Boström på Europeiska Motor i Stockholm och lade sin beställning på den här knallröda Testarossan.
Leverans beräknades till året därpå, 1988, och det här var en tid då pengarna flödade och begrepp som ”börshaj” myntades. Bankmän och finansmän skålade i champagne dagligen – och man beställde fina bilar.

Strax efter Enzo Ferraris död i augusti 1988 lär orderstock och väntelista på nya Ferrari ha varit över 200 stycken bilar i det lilla landet Sverige. Många var övertygade om att alla bilar med Ferraris namn skulle stiga i värde snabbt – och det här var ju åren där ett ”klipp” var något coolt och nytt.
Dessutom: om man hade turen att få köpa en ny Ferrari fick man snabbt dubbelt betalt för den om man sålde den vidare.

Se annonsen här

Men så kom den ekonomiska krisen i början av 90-talet. Räntan i Sverige steg ända upp till 500 procent under en period och den svenska kronan tappade 30 procent i värde.
I kaoset gömdes ofta Ferraribilar undan från konkursbon eller offentlighetens ljus. Ingen ville längre visa att de varit framgångsrika och med i bubblan som hade briserat. Och byggherren som hade köpt den här Testarossan fick också se sin förmögenhet försvinna.

Det skulle dröja flera år innan många sport- och lyxbilar skulle få se dagens ljus igen.
Men när många bilar åter kom fram så hade de redan hunnit bli gamla. Värdet var inte längre så högt och ett stort servicebehov krävdes innan de kunde tas i bruk.

– Men man kan ju säga att på grund av finanskrisen så blev flera fantastiska semi-klassiska Ferrari sparade åt eftervärlden i ett skick som nytt, säger Torbjörn von Braun, som idag annonserar ut den 32 år unga Testarossan.

– Det här exemplaret  har endast haft två ägare efter byggherren, och den har använts mycket sparsamt. Så när som på några tryckmärken från när bilen knuffats runt så doftar den och är precis så som en Testarossa var när den var ny, säger Torbjörn von Braun.
– Det här är idag en av ytterst få bilar i världen med så låga mil. Senast jag jämförde med motsvarande bilar i Europa så har den här gått minst antal mil.

Hur rolig är den att köra?
– En trevligt bil när man bott in sig. Den är inte så stor och bred som den ser ut, det är bara lite plattare och rakare linjer jämfört med nya modellerna, säger Torbjörn von Braun.

Se annonsen här

Snabbfakta Ferrari Testarossa

Ferrari Testarossa är en bil som presenterades 1984 som efterträdare till Berlinetta Boxer och var främst riktad mot konkurrenter som Porsche 911 Turbo och Lamborghini Countach.
Namnet anknyter till Ferraris tävlingsbil 250 Testa Rossa som var mycket framgångsrik under 1950-talet.
Designen ritades av Pininfarina och är fortfarande mycket djärv. Speciellt utmärkande är de så kallade ”gälarna” på sidorna som blev en stor trend bland 1980-taletsbilbyggare. Karossen vilar på ett rörramschassi, och är till större delen uppbyggd av aluminium, undantaget dörrar och tak som tillverkades av stål.
Totalt antal tillverkade bilar: 7 177.
Under Testarossan elvaåriga liv gjordes ett antal förändringar: efter ett par år omplacerades den högt placerade backspegeln ned till sidorutorna. De centrumbultade fälgarna ersattes 1988 med vanliga fembultade fälgar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com