Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Faraday Future FF 91 ska revolutionera världen

Elbilen är packad med teknik och accelererar som en superbil

Faraday Future är ett start up-bolag som det har stormat runt på sistone. Nu har de äntligen visat sin första produktionsbil.

Under det senaste året har det stormat kring Faraday Future, det USA-baserade men Kinafinansierade start up-bolaget som lovat att revolutionera bilindustrin och ge Tesla en känga.

För några månader sedan satte ett antal höga chefer sina spadar i marken utanför Las Vegas för att bygga en ny och spektakulär bilfabrik, ett bygge som snart fick pausas på grund av brist på pengar. Och alldeles innan årsskiftet hoppade Faraday Futures VD av sitt uppdrag, bara dagar innan FF 91 skulle presenteras.

Nu har det alltså skett till slut. Presentationen, alltså, av Faraday Futures första faktiska produkt tänkt att nå ut till allmänheten och generera vinster så att investerarna kan få utdelning på sitt insatta kapital.

En av dessa investerare är kinesiska LeEco, ett kinesiskt elektronikkonglomerat som också visat en alldeles egen version på lyxelbilstemat. Så med FF 91 kommer de alltså att konkurrera med sig själva, vilket får oss att klia oss i huvudet.

Hur som helst, Faraday Future visade upp FF 91 på CES-mässan hemma i Las Vegas i går och det handlar om en eldriven lyxbil i ett recept som inte är alldeles olikt Teslas. Precis som alla andra start up-bolag i bilbranschen lovar också Faraday Future att deras kreation är en revolution för bilindustrin och att just deras produkt kommer att starta en ny era av mobilitet. Tro det.

I mer värdsliga termer har man utnyttjat avsaknaden av förbränningsmotor för att skapa en plattform som utnyttjar utrymmena mer effektivt än i konventionella bilar. Formgivningen är liknande den vi har sett från andra elbilsuppstickare, kanske med lite mer robust familjebusskänsla.

Ett kompakt batteripaket i golvet driver elmotorer både fram och bak som tillsammans uppges lämna 1.050 hästkrafter, vilket ska räcka för att accelerera upp till 100 km/h på mindre än tre sekunder. Batterierna på sammanlagt 130 kWh ska hålla för ca 60 mils körning innan de behöver laddas igen.

FF 91 vore inte särskilt 2017 om den inte var proppfull med elektronik för autonom körning. Här finns förstås kameror och radarutrustning, liksom en lidar (typ laser-radar) i en ”puck” som skjuter upp ur fronthuven när den behövs. Faraday Future hävdar att FF 91 ska vara extremt bra på att parkera sig själv.

– Självparkering? Så ... nyskapande.

– Självparkering? Så … revolutionerande.

Mobilintegration, wifi-hotspot och stora pekskärmar ser vi som självklarheter, men Faraday Future påpekar i alla fall att FF 91 har det. Också. De första leveranserna påstås ske under 2018, men några prisuppgifter finns inte i dagsläget.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com