Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Få 10 000 kr när du skrotar din gamla bil – om du samtidigt skaffar elbil

Regeringen har presenterat en ny skrotningspremie för att snabba på omställningen till elbilar. Premien föreslås erbjudas mellan 15 augusti 2024 och 14 augusti 2025 med målet att minska växthusgasutsläppen och nå klimatmålen för 2030.

Vad innebär den statliga skrotningspremien?

Privatpersoner kan få 10 000 kronor för att skrota en äldre bil med förbränningsmotor samtidigt som de köper eller leasar en elbil. Det är en temporär förordning som föreslås gälla från 15 augusti 2024 och löper till 14 augusti 2025 och där du måste uppfylla vissa villkor för att ha rätt till skrotningspremien.

Tjänar du på att skrota eller är det läge att sälja bilen på Bytbil?

Kanske tjänar du istället på att sälja din gamla bil och köpa en begagnad elbil på Bytbil, istället för att få 10 000 kr i bidrag till elbilen när du skotar.

Värdera din bil gratis på Blocket
– få ett estimerat pris direkt!

Hitta en begagnad elbil

Så här ansöker du om skrotningspremien

Ansökan kommer göras elektroniskt till Boverket, tidigast efter att bilen är avregistrerad och en elbil har köpts eller leasats. Du behöver lämna uppgifter som namn, personnummer, kontaktuppgifter, registreringsnummer för både den skrotade bilen och elbilen samt information om bilskrotaren. Notera att premien endast kan erhållas en gång per person och att ansökan måste göras senast den 14 augusti 2025.

Syftet med skrotningspremien

Skrotningspremien är ett steg för att minska andelen bensin- och dieseldrivna bilar i Sverige, som idag utgör cirka 90 procent av landets fordon. Genom att uppmuntra till köp av elbilar hoppas regeringen kunna minska utsläppen av växthusgaser och främja en snabbare övergång till mer miljövänliga fordon.

För mer information om hur du ansöker om skrotningspremien och vilka krav som gäller, besök Boverkets webbplats.

Värdera din bil gratis på Blocket

Hitta en begagnad elbil

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com