Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

”EU-kravet dödar små dieselbilar”

Analytiker förutspår ”dieseldöden” i en rapport

Tuffare krav kommer slå ut mindre dieselbilar.
Det spår analytiker och i en ny studie framgår det att drivmedlet snart kommer försvinna från vissa segment.

De hårdare utsläppskrav som EU håller på att införa kan innebära att dieseln dör ut i flera bilsegment. Det menar analytiker och pekar ut att det helt enkelt inte blir kostnadsmässigt hållbart med tekniken. Det rapporterar Automotive News.
Skälet är att biltillverkarna måste utveckla kostsam efterbehandlingsteknologi som ska ta hand om det skadliga kväveoxiderna – och detta kommer fördyra dieseldrivlinorna.

Inte lönsamt att köpa diesel
Enligt LMC Automotives analytiker Al Bedwell blir kostnadspåslaget så pass högt att det inte kommer att vara särskilt attraktivt att köpa en mindre dieseldriven bil.
I en rapport skriver Bedwell att dieselmotorer, om EU-kraven införs enligt dagens förslag, inte kommer att finnas som alternativ i den mindre kompaktklassen (VW Polo, Ford Fiesta) 2030. I Golf-klassen kommer dieselandelen minska rejält och vid samma tidpunkt kommer ”över 70 procent” av bilarna vara bensindrivna. I de större bilklasserna kommer fallet inte vara lika stort utan rapporten förutspår att andelen med dieseldrift ligger på runt 55 procent 2030.

Automotive anger att i Europa var mer än varannan nyregistrerad bil i fjol en dieselbil. Det kan jämföras med att mindre än tre procent av bilarna i USA och mindre än en procent av bilarna i Kina drivs av diesel.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com