Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Enkät: Därför tvekar vi att köpa miljöbil

Läs om Blocket Fordons stora undersökning

Svenskarna tvekar fortfarande att skaffa en miljövänligare bil.
I en stor enkät på uppdrag av Blocket Fordon upplever 30 procent av de tillfrågade att de inte har råd.
– Men i takt med att tillgängligheten ökar kommer priserna sänkas ytterligare, och förhoppningsvis kommer färre känna att priset är ett hinder, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket Fordon.

En YouGov-undersökning genomförd på uppdrag av Blocket Fordon visar att var tredje svensk inte anser sig ha råd att införskaffa eller byta till en miljövänligare bil än den de har idag.
Bland unga familjer är andelen ännu högre.
För att bli mer miljövänliga i sitt bilkörande kan svenskarna framförallt tänka sig att spendera mindre tid bakom ratten och till detta är kvinnor och unga mest positiva.

En rad faktorer hindrar svenska bilägare från att införskaffa eller byta ut den bil de har idag mot en som är mer miljövänlig. Det främsta hindret är priset då 30 procent upplever att de inte har råd. Bland unga familjer är det än fler, 42 procent, som upplever att de inte har den ekonomiska möjligheten.
– Att köpa en bil är en stor investering, oavsett vilken typ man väljer, och många förknippar säkerligen miljövänliga bilar såsom el och hybrid med höga priser. Men faktum är att det redan nu finns gott om elbilar på Blocket, och det till förmånliga priser. I takt med att tillgängligheten ökar kommer priserna sänkas ytterligare, och förhoppningsvis kommer färre känna att priset är ett hinder, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket Fordon.

13 procent av svenska bilägare svarar att de är osäkra på vilket det miljövänligaste valet är och en av tio (9 %) menar att en miljövänligare bil inte svarar upp på de krav på vad de behöver sin bil till.
Sex procent är övertygade om att de redan idag har det mest miljövänliga alternativet.

Främst kvinnor och unga kan tänka sig att minska sitt bilkörande
Nära fyra av tio svenska bilägare (37 %) kan tänka sig att redan idag bli mer miljövänliga i sitt bilkörande genom att köra bil mer sällan. Svaren skiljer sig åt mellan kvinnor och män där nära varannan kvinna (44 %) kan tänka sig att minska sitt bilkörande för miljöns skull, jämfört med männen där 30 procent kan tänka sig att köra mindre.
Var fjärde (24 %) kan tänka sig att köpa en elbil och var femte (22 %) en hybridbil för att bli mer miljövänlig. Fler unga bilägare, 18–34 år, kan tänka sig att skaffa en elbil för att bli mer miljövänliga i sitt körande (32 %).

En av fem bilägare (22 %) svarar att de inte kan tänka sig att göra något alls för att bli mer miljövänlig och bland respondenter som är 55 år eller äldre är siffran än högre, 30 procent.

Enkätfrågan: Vad hindrar dig främst från att införskaffa en miljövänligare bil än den du har idag?

Jag har inte råd, 30 %
Jag är nöjd med den bil jag har idag, 29 %
Jag är osäker på vilket som är det miljövänligaste bilvalet, 13 %
För att en miljövänligare bil inte svarar upp mot mina krav på vad jag behöver ha min bil till, 9 %
Jag är övertygad om att jag har det miljövänligaste alternativet idag, 6 %
Jag är orolig för andrahandsvärdet, 2 %
Osäker/vet ej, 6 %

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 23-24 september 2019 har sammanlagt 1035 intervjuer via internet genomförts med kvinnor och män 18+ i Sverige.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com