Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Krönika: Fler morötter än piskor behövs nu, politiker

Nu ska politikerna göra om bonus-malus igen, ”förtydliga och förenkla” som regeringen uttrycker det. Det låter som politkerspråk för höjda bilskatter igen.
Vi bilköpare behöver inga fler piskor – fler smarta morötter är bättre om vi ska springa och köpa elbilar.
Det är dags för regeringen att göra det lönsamt även för privatpersoner att köpa en miljöbil.

I dag är det väldigt förmånligt att ha en laddhybrid eller elbil som tjänstebil, vilket BytBil berättar om här. För privata bilägare är det betydligt dyrare. Upp till fyra gånger högre månadskostnad, även om bruttolöneavdrag för tjänstebilsförare i vissa fall jämnar ut ekvationen.

De förmånliga miljöbilsreglerna för tjänstebilsförare har verkligen varit en framgång. I januari var mer än 30 procent av de sålda nybilarna laddhybrider och elbilar. De flesta av miljöbilarna såldes som tjänstebilar, där långt mer än hälften nu är laddbara miljöbilar. Det gör oss till tvåa i världen efter Norge.

Men det skulle kunna vara ännu bättre. För privatpersoner är det fortfarande mer lönsamt i de allra flesta fall att köpa en bensin- eller dieselbil. Och de flesta privata bilköpare väljer nu en bensinbil. Bonuspengen på upp till 60 000 kr för en elbil och 25 000-30 000 kr för en laddhybrid täcker inte på långa vägar när det högre inköpspriset. Staten tjänar i många fall mer på de extra momspengarna för den dyrare bilen än vad de betalar ut i bonus till bilköparen.

Nu när bonus-malus ska förtydligas och förenklas är det dags att ändra på det här, politiker. Så här enkelt skulle det vara att göra Sverige världsledande på laddbara bilar:

1. Behåll de generösa reglerna för miljöbilar som tjänstebilar. Det är toppen att kunna köra en Tesla Model 3 eller en Volvo V60 laddhybrid för 1700 kr i månaden i skatt.

2. Dubbla bonusen för privatpersoner som köper en miljöbil, men sprid ut den på tre år, precis som bensinbilar som har högre skatt i tre år. Och låt privatpersoner slippa moms på miljöbilar. Det skulle innebära att du får 40 000 kr om året för en elbil, och att priset på bilen kan sänkas med cirka 100 000-150 000 kr på en elbil. En hybridbil skulle ge 20 000 kr i årligt bidrag, samt bli omkring 100 000 kr billigare i inköp.

Den här nya moroten skulle innebära att de allra flesta privata bilköpare också skulle välja en laddhybrid och elbil, och Sverige blir lika bra som Norge på elbilar och laddbara bilar. För varför straffa privatpersoner som vill vara miljövänliga? Det är många som inte vill vänta i tre år för att få köpa en begagnad laddhybrid.Vägen till att få fler att välja laddbara bilar är inte att höja skatterna på diesel- och bensinbilar ytterligare, för vissa som bor i lägenhet eller glesbygd behöver de bilarna fortfarande.
Om regeringen och miljöpartiet menar allvar med klimatomställningen och inte bara ser oss bilister som mjölkkossor måste statskassan vara beredd att offra några skattemiljarder för omställningen till laddbara bilar.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com