Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

En fyrkantig elektrisk MPV var inte en bra idé, Ford

E-Tourneo Courier kan inte ersätta Fiesta och Focus

När Ford lägger ner Fiesta och därefter Focus kommer kunderna att behöva köpa den nya E-Tourneo Courier istället. Men det är svårt att se varför de skulle göra det.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

Ford har varit synonymt med körglädje i årtionden. Några av de bästa framhjulsdrivna bilarna har kommit från Ford, och Fiesta och Focus är evigt lysande exempel.

Men Ford förändras, och tolkningen av körglädje förändras säkert också. Fiesta kommer snart att sluta tillverkas – efter 47 år – och 2025 kommer även Focus att sluta tillverkas utan en direkt ersättare. Istället kommer Ford 2024 att introducera den nya elbilen E-Tourneo Courier som en av sina billigaste modeller i Europa.

E-Tourneo Courier har inga av de egenskaper som Fiesta och Focus har. Tolkningen av körglädje är annorlunda: utomhus, äventyr och mer av samma marknadsföringssnack. När en skåpbilsbaserad MPV tar över efter två kombibilar krävs det en hel del plattityder och överdrifter för att få det hela att sjunka in.

Bilen som ingen bad Ford att tillverka
Det är en fantastisk idé att Ford vill introducera en elbil i Europa, som tillsammans med Puma (som också kommer som en elbil från samma produktionsanläggning som E-Tourneo Courier 2024) kommer att utgöra botten i modellutbudet. Vi behöver dem, de prisvärda eldrivna familjebilarna.

Det finns bara ett riktigt stort men, och det är att en MPV baserad på en skåpbil är en stor, lång låda som kämpar med mycket högt vindmotstånd. Medan du kan tanka din gamla Berlingo på några minuter och köra vidare med dess effektiva dieselmotor, är en elektrisk MPV med designen av en flyttlåda kraftigt begränsad av sin räckvidd.

Det är kanske inte så konstigt att Ford inte talar om batteristorlek eller räckvidd i den nya E-Tourneo Courier. Det är bra att den kan ladda med upp till 100 kW, vilket för övrigt är långsamt, och att den klarar sig med sina 136 hk – men vi skulle mycket hellre vilja veta räckvidden.

Varför ska Ford kunna göra magi?
Det skulle vara riktigt coolt om Ford överraskade och fick oss att ångra vår skepsis. De skulle kunna göra det genom att tillkännage en räckvidd på 400 kilometer.

Men fram till dess tvivlar vi på att Ford kan trolla fram en mycket bättre räckvidd i E-Tourneo Courier än vad Stellantis-folket har lyckats med i Citroën Ë-Berlingo, Opel Combo-e Life och Peugeot E-Rifter. Det är elbilar med en räckvidd på cirka 260-280 kilometer. Och detta är inte siffrorna för den faktiska räckvidden, utan enligt den ofta mycket optimistiska WLTP-normen.

När en biltillverkare håller tyst om räckvidden för en ny elbil tittar vi noga på bilderna. På bilden av infotainmentsystemet (12″ pekskärm) i E-Tourneo Courier kan vi urskilja den digitala instrumenteringen, där det framgår att bilen är 100 procent laddad och att utetemperaturen är 14 grader. Räckvidden är 193 kilometer. Det finns inte mycket frihet och äventyr i det.

Citroën, Opel och Peugeot har misslyckats med att övertyga européerna att elversioner av de långa bilarna gör en stor skillnad. Vi köper dem inte.

Ford borde ha tagit tillfället i akt att tillverka en prisvärd eldriven kombibil med rimlig räckvidd. En strömlinjeformad och förnuftig familjebil med låg energiförbrukning som kunde ta över en del av den körglädje som dör när först Fiesta och sedan Focus dödas i den ostoppbara elektrifieringsutrullningen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com