Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Caroll Shelbys ikoniska Super Snake säljs på auktion

Såldes för 5,5 miljoner dollar 2007

Större
Stäng
  • Foto: Barrett-Jackson
    Foto: Barrett-Jackson
  • Foto: Barrett-Jackson

En av de dyraste muskelbilarna genom alla tider som tidigare sålts på auktion kommer gå under klubban i mars. Den har dessutom ägts och använts av Carroll Shelby.

En 1966 Shelby Cobra 427 Super Snake som byggdes för och användes personligen av Carroll Shelby kommer gå under klubban hos Barrett-Jackson under deras auktion i Scottdale, och det är den tredje gången sedan 2007 som bilen har auktionerats ut av firman.

Super Snake med chassinummer CSX 3015, kommer auktioneras ut som en del av en privat samling av speciella sportbilar, muskelbilar och andra exotiska bilar, som kommer ingå i Barrett-Jacksons 50-årsjubileum som arrangeras 20 till 27 mars i år. Egentligen skulle auktionen genomföras i januari, men sköts upp på grund av coronapandemin. 

Supersnake har sålts två gånger tidigare av Barrett-Jackson, första gången 2007 då Carroll Shelby själv närvarade och presenterades bilen. Bilen är fortfarande den dyraste Shelbyn som sålts på en offentlig auktion.

Köparen betalade hiskeliga 5,5 miljoner dollar (cirka 46 miljoner svenska kronor), vilket är den dyraste bilen någonsin vid en Berrett-Jackson-auktion. Köparen sålde samma bil och ett antal andra fordon via samma firma 2017, och då såldes Cobran för 5,15 miljoner dollar.

LÄS MER: Döde “Fast & Furious”-stjärnans bil såld på auktion för miljonbelopp

– CSX 3015 är förmodligen en av de mest ikoniska och viktiga amerikanska sportbilarna som någonsin byggts, säger Craig Jackson, vd för Barrett-Jackson, i ett pressmeddelande. 

CSX 3015 byggdes från början av Shelbys personal som en racerbil, en av 23 exemplar som tillverkades. Ett år senare omvandlades bilen till en Super Snake med extrem prestanda och användes av Caroll Shelby för personligt bruk. 

Shelby lade till två Paxton- kompressorer till den 7-liters V8-motorn och parade ihop den med en treväxlad automatlåda, för att kunna hantera den enorma kraften. 

Ytterligare ett exemplar med samma specifikation byggdes av Shelby American, men både bilen och föraren omkom för årtionden sedan när bilen kördes utför en klippa, ner i Stilla havet. 

Super Snake är en av de få bilar som kommer säljs på auktionen med ett reservationspris.

LÄS ÄVEN: Här är bästa bilköpen 2021

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com