Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Döde “Fast & Furious”-stjärnans bil såld på auktion för miljonbelopp

Slutpriset fastställdes i veckan

Större
Stäng
  • Foto: Bring a Trailer
    Foto: Bring a Trailer
  • Foto: Bring a Trailer
    Foto: Bring a Trailer
  • Foto: Bring a Trailer
  • Foto: Bring a Trailer
  • Foto: Bring a Trailer
  • Foto: Bring a Trailer

Nyligen var en BMW M1 AHG, som tillhörde den bortgångne Fast & Furious-stjärnan Paul Walker, ute för auktion. Nu har den sålts, och det för mångmiljonbelopp.

Bytbil har tidigare berättat om den bortgångne Fast & Furious-stjärnan Pauls Walker, vars BMW M1 AHG auktionerades ut på sajten Bring a Trailer. Nu har den gått under klubban och slutpriset nådde 500 000 dollar (cirka 4,2 miljoner svenska kronor).

Bilen är en BMW M1 AHG från 1980. Modellen var tänkt för Fia Group 5 sportbilsracing, vilket krävde att man byggde en produktionsversion av de bilar som de planerade att tävla med. Karossen i fiberglas designades av Giorgetto Giugiaro och Lamborghini kontaktades för konstruktionen, men efter ett tag föll samarbetet samman.

Istället fick BMW vända sig till Italengineering för konstruktionen av stålramschassit. Bilen tävlades inte med i mästerskapet, utan enbart en annan serie, Procar, där en del Formel 1-förare körde. Enbart 400 exemplar byggdes till slut, plus några racerbilar.

LÄS MER: Fast and Furious-filmerna tar farväl

M1 modifierades i början 80-talet av BMW-återförsäljaren AHG, och fick då en Procar-kaross, BBS-hjul, BMW:s officiella färger på karossen och läderklädsel. Dessutom uppgraderades motorn till en 3,5-liters M88, en raka sexa som ökade motorns effekt till 355 hästkrafter. Den hade en femväxlad manuell låda.

Bilen importerades till USA någon gång innan 1995 och köptes av en samlare i Georgia. Sedan såldes den till en samlare i Texas och hamnade till slut i samlingen AE performance, som delades mellan Paul Walker och Rogder Rodas. Bilen köptes av sin föregående ägare 2014.

Bytbil har tidigare skrivit om Paul Walkers BMW M3 E30 från1991, som även den såldes för miljonbelopp.

Paul Walker gick bort i en bilolycka 2013.

LÄS ÄVEN: 1965 Ford Shelby GT350R i originalskick säljs på auktion

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com