Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Döde “Fast & Furious”-stjärnans bil säljs på auktion

Större
Stäng
  • Foto: Bring a Trailer
    Foto: Bring a Trailer
  • Foto: Bring a Trailer
    Foto: Bring a Trailer
  • Foto: Bring a Trailer
  • Foto: Bring a Trailer
  • Foto: Bring a Trailer
  • Foto: Bring a Trailer

En BMW M1 AHG, som tillhörde den bortgångne Fast & Furious-stjärnan Paul Walker, säljs nu på auktion.

De flesta som hör namnet Paul Walker, tänker nog på hans Nissan Skyline GT-R, som kan körde i Fast & Furious-filmerna och som han personligen ägde. Dock gillade han även BMW. Bytbil har tidigare skrivit om hans BMW M3 E30 från1991, som såldes för miljonbelopp. 

Nu är ytterligare en BMW till salu, den här gången på auktion. Det är en BMW M1 AHG från 1980 som är till salu på Bring a Trailer. Modellen var tänkt för Fia Group 5 sportbilsracing, vilket krävde att man byggde en produktionsversion av de bilar som de planerade att tävla med. Karossen i fiberglas designades av Giorgetto Giugiaro och Lamborghini kontaktades för konstruktionen, men efter ett tag föll samarbetet samman.  

Istället fick BMW vända sig till Italengineering för konstruktionen av stålramschassit. Bilen tävlades inte med i mästerskapet, utan enbart en annan serie, Procar, där en del Formel 1-förare körde. Enbart 400 exemplar byggdes till slut, plus några racerbilar.

LÄS MER: Fast and Furious-filmerna tar farväl

M1 modifierades i början 80-talet av BMW-återförsäljaren AHG, och fick då en Procar-kaross, BBS-hjul, BMW:s officiella färger på karossen och läderklädsel. Dessutom uppgraderades motorn till en 3,5-liters M88, en raka sexa som ökade motorns effekt till 355 hästkrafter. Den hade en femväxlad manuell låda.

Bilen importerades till USA någon gång innan 1995 och köptes av en samlare i Georgia. Sedan såldes den till en samlare i Texas och hamnade till slut i samlingen AE performance, som delades mellan Paul Walker och Rogder Rodas. Bilen köptes av sin nuvarande ägare 2014.

Mästerställningen står på enbart 7 000. Som vanligt, när det finns fina exemplar ute på marknaden, så får man öppna plånboken om man är sugen på att köpa bilen. I skrivande stund är det ledande budet uppe på 390 000 dollar (motsvarande 3,24 miljoner svenska kronor). Auktionen avslutas om sju dagar. 

Paul Walker fick bort i en bilolycka 2013.

LÄS ÄVEN: 1965 Ford Shelby GT350R i originalskick säljs på auktion

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com