Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Elbilar ökar 183 procent i Sverige

”Kräver att vi skyndar på utbyggnaden”

Nybilsmarknaden i Sverige bromsar in med 18,7 procent i mars. Elbilar slår dock rekord och ökar med 183 procent. – Den ökade andelen laddbara bilar kräver att vi skyndar på utbyggnaden av laddinfrastrukturen både för hemmaladdning och snabbladdning, säger Mattias Bergman, vd för BIL Sweden.

Nyregistreringarna av personbilar minskade med 18,7 procent i mars. Hittills i år har registreringarna minskat med 15,5 procent. Förutom en inbromsning av konjunkturen i Sverige påverkas bilmarknaden fortfarande negativt av de förlängda leveranstider som den nya testmetoden WLTP, samt att fjolårets siffror var rekordstarka då många ville köpa bil innan bonus-malus.

Laddbara bilar slår dock rekord, mycket tack vare introduktionen av Tesla Model 3.

– Antalet nyregistrerade laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, ökade med 68 procent i mars och nådde den högsta nivån hittills för en enskild månad. Uppgången var särskilt stark för rena elbilar, plus 183 procent, vilket till stor del förklaras av introduktionen av Tesla Model 3 på den svenska marknaden. Av de laddbara bilarna i mars utgjordes närmare hälften av rena elbilar, säger Mattias Bergman.

I övrigt dominerar Volvo stort och tre av de fem mest sålda bilmodellerna var Volvo-modeller, med V60 som etta.

– Nu har Volvo V60 befäst sin plats i toppen. Det är mycket glädjande att intresset för bilen är så stort. Till ledarpositionen bidrar Volvo V60 Cross Country i allra högsta grad. I mars var det drygt 36 procent av totala antalet registreringar en Cross Country. Det är också där vår vision i fördelning för de båda bilarna ligger säger, Kristian Elvefors, vd på Volvo Car Sverige.

Här är topplistan över de mest sålda modellerna i mars
1  VOLVO S/V60: 2031
2  VOLVO S/V90: 1162
3  VW GOLF: 1026
4  VOLVO XC60:  1035
5 TESLA MODEL 3: 1005

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com